Pokazna vežba u centru grada

Na platou ispred zgrade Uprave i u Karadjordjevoj ulici Vatrogasno spasilačka služba, saobraćajna policija, Tužilaštvo, Dom zdravlja – Hitna služba, Crveni krst i Kancelarija za mlade odraganizovali su pokaznu vežbu. Okupljeni Valjevci mogli su da vide kako izgleda spasavanje povredjenih u slučaju požara i saobraćajne nesreće.

„Organizovali smo pokaznu vežbu na nivou celog grada i ovo je kompleksna vežba sa tr razliita scenarija. Pokaznu vežbu organizuje Kancelarija za mlade uz pokroviteljstvo Grada Valjeva i u saradnji sa svim relevantnim institucijama. Ovom vežbom želimo da pokažemo gradjanima šta je to sve što mi radimo, mislim na Hitnu službu, Vatrogasce, jedinicu spasavanja, policiju. Svedoci smo da se poslednjih godina stopa smrtnosti u nesrećama povečaka da je sve veći broj saobračajnih nezgoda i u situacijama spasavanja reaguju brojne službe“, objasnila je ciljeve pokazne vežbe odbornica i volonter u Kancelariji za mlade Ivana Petarić.

Tri do pet minuta do dolaska ekipa na teren su jako bitna , navodi Petarićeva, ali je potom isto tako bitno šta sve službe rade po dolasku na teren.

„Gradjani mogu da vide spasavanje povredjenog iz požara i kako to izgleda kadazajedno rade Hitna služba i vatrogasnospasilačka jedinica. Potom simulacija saobraćajne nesreće sa jednim poginulim i jednim teško povredjenim licem. U tome će učestvovati i Cveni krst i učenici Medicinske škole. Na kraju pokazaćemo kako mi iz Hitne službe na terenu spasavamo lice kome je neophodna pomoć“, kaže Petarić.

Kancelarija za mlade odlučila se za ovu pokaznu vežbu nakon ankete koja je sprovedena medju mladima gde su mladi izmedju ostalog pokazali inetersovanje da iz bliza vide angažovanje pomenutih institucija.

„Kancelarija za mlade je nestranačka organizacija koja se bavi potrebama mladih i aktivnostima mladih, njihovim većim uključivanjem u društveni život . Zato smo izmedju ostalog danas ovde pozvali i sve škole da dodju i prisustvuju pokaznoj vežbi. Anketa koju smo rradili pokazala je da su mladi želeli da vide ovu vežbu. Važno nam je da se što više mladih uključi u rad Kancelarije za mlade“, konstatovala je Ivana Petarić.

Pored školaraca organizovana pokazna vežba privukla je panju velikog broja gradjana Valjeva koji su „iz prve ruke“ mogli“ da vide kako se povredjeni spušta iz zgrade Uprave, kako se seče automobil dda bi se došlo do povredjenog, njegova reanimacija , kazivanje prve pomoći i odvoženje gradjanina kome je pozlilo na ulici. Pokazna vežba uključivala je i Tužilaštvo pa su prisutni mogli d avie i kako izgleda obavljanje uvidjaja na licu mesta.

Pokaznoj vežbi učestvovalo je čak 6 vatrogasnih vozila i 25 vatrogasaca , više vozila saobraćajne policije i hitne službe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *