Podrška ženama koje čuvaju stare zanate i tradiciju

U Naučno- obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić” u Tršiću održava se prva kolonija pustovanja, koja ima za cilj očuvanje kulturnog nasleđa Srbije i razvoja znanja u tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina od vune.

Grad Loznica je okupio više od 15 žena koje od 8. februara učestvuju u izradi komada od vune, pre svega, podmetača za stolice sa motivom Jadra, po kome je ovaj kraj prepoznatljiv.

Kolonija se organizuje u saradnji Etno mreže iz Beograd i Loznice, a uz podršku NALED-a i ambasada SAD, Kanade i Belgije.

U Etno mreži, čije su članice žene iz svih krajeva Srbije, među kojima su one iz Sombora, Pančeva, Šapca, Velikog Gradišta, Kikinde i Novog Pazara, poručuju da je cilj da se očuva kulturno nasleđe koje će se preneti na mlađe generacije.

Inače, tehnika pustovanja koristi se za pravljenje raznih dekorativnih i odevnih predmeta, među kojima su najpoznatiji proizvodi torbe, kaputi, šeširi, nakit…

Pored vune, potrebni sastojci za pustovanje, koje nije tako brz i jednostavan proces, jesu vruća voda i sapunica.

Pre pripreme vuna se pere, suši i raščešljava, nakon čega postaje spremna za rad.

Kako kažu žene koje su danas učestvovale u radionici, potrebno je do tri dana da se napravi, na primer, jedan podmetač za stolice.

Predsednica Upravnog odbora Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović poručila je da se organizovanjem kolonije želi pomoći ženama da se osamostale i da od onoga što rade sebi obezbede prihod.

Jovanović je rekla da je važno da se žene umreže, kao i da im se pruži podrška u poslovima koje rade i ukazala na to da mnoge od njih naprave veliki korak napred kada otvore svoje samostalne zanatske radnje.

Navodi da je tu važna i podrška države.

“U Etno mreži nastojimo da se očuva kulturno nasleđe naše zemlje na jedan praktičan način tako što ćemo ženama koje su trajno nezaposlene pomoći da se uz pomoć ovih veština razviju, usavrše i proizvode komade koji mogu da se plasiraju”, rekla je Jovanović

Navela je da je kolonija tkanja do sada organizovana u Pirotu i Somboru, a da je plan da bude održana i u Novom Pazaru.

Ambasador Belgije Adam Koen, koji je danas obišao radionicu u Tršiću, izrazio je zahvalnost što je deo njene organizacije.

Istakao je da je dobro videti da se u ovakva teška vremena pruža podrška ženama čime se, kaže, čuva tradicija.

“Mislim da je važno da se uloži energija za pružanje podrške ženama”, rekao je ambasador Belgije.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović kaže da su ovakva okupljanja značajna za kulturni identitet, te izrazio zadovoljstvo što je Grad Loznica domaćin ovako snažnim ženama.

Grad Loznica je izabran za mesto održavanja ove kolonije sa ciljem da ona postane tradicionalna.

Kolonija predstavlja odgovor na veliku zainteresovanost da se organizuje program usavršavanja žena iz zanatskih udruženja koje se bave pustovanjem, a upravo Loznica nudi jedinstvene mogućnosti za razvoj tih veština, uz pomoć Turističke organizacije i brojnih kulturnih udruženja.

U koloniji, koja će trajati do sutra, učestvuju članice tri udruženja žena iz Loznice – Kreativna vizija, Mina Karadžić i Riznica.

Proizvodi od vune najčesće se nude i kao poslovno-diplomatski poklon.

INFO 24 / Tanjug / Foto: RTV / Jefimija Kolašinac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *