Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz izmene Porodičnog zakona

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju daje podršku podsticajnom roditeljstvu i kroz rad na unapređenju zakonodavnih okvira  iz Porodičnog zakona, istakla je danas državna sekretarka Milka Milovanović Minić na drugoj sednici Upravnog odbora projekata “Podsticajno roditeljstvo kroz igru”, održanog u Palati Srbija.

Ovaj projekat sprovodi UNICEF uz podršku Vlade Republike Srbije i LEGO fondacije, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju koordinira radom ovog intersektorskog odbora u koji su uključena i ministarstva zdravlja, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite, kao i Stalna konferencija gradova i opština.

Državna sekretarka osvrnula se na neke od odredbi Porodičnog zakona, čiju izmenu predlaže Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Reč je o  zaštiti prava dece i roditeljskih prava, uvođenju u Porodični zakon definicije deteta, ukidanju dečijih brakova i kao i fizičkog kažnjavanja dece. Razmatra se, kako je rekla, i predlog za uvođenje zakonske obaveze roditelja da pohađaju odgovarajuće ”škole za roditelje”, ukoliko je neophodno unapređenje roditeljskih kompetencija.

Ona je istakla i da je neophodno stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj najmlađih, kako bi roditelji bili najbolja podrška svojoj deci.

„Inicirali smo unapređenje Pravilnika o hraniteljstvu, kao i Opšteg protokola za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja“, rekla je Milka Milovanović Minić.

Program podrške roditeljstvu sprovodi se u 33 opštine u Srbiji, a akcenat je na deci u ranom uzrastu. Predsednica Upravnog odbora ovog projekta je Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica premijerke Ane Brnabić. Prema njenim rečima, više od 10.000 roditelja do sada je na neki način obuhvaćeno projektom, uključujući i savetovanja na daljinu kroz video pozive u patronažnim službama, kao i aplikacije za roditelje novorođenčadi. Tokom prošle i ove godine, prema njenim rečima, zbog pandemije Kovid -19. naročito je značajno praćenje mentalnog zdravlja dece i roditelja.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da je ovo ministarstvo usvojilo Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja 2020-2023.

Osvrćući se na proces reforme sistema socijalne zaštite u Srbiji, koji je usmeren ka podršci biološkoj porodici, ona je iznela podatak da je 2000. godine na institucionalnom smeštaju bilo 3.500 dece, dok ih je danas 600.

„Zakon o socijalnoj zaštiti ograničava smeštaj dece ispod tri godine u ustanove socijalne zaštite, tako da danas u tim ustanovama privremeno boravi oko 20 dece mlađe od tri godine“, izjavila je Stana Božović.

Ona je dodala da je najznačajnija uloga sistema socijalne zaštite staranje o najboljem interesu deteta. U  partnerstvu sa UNICEF,  istakla je Stana Božovoć, uvedena je i usluga porodični saradnik, koja se pokazala vrlo efikasnom za rad u porodicama koje imaju decu mlađeg uzrasta.

Josi Ečeveri Burkhart, ispred UNICEF-a, izjavila je da preliminarni rezultati istraživanja potvrđuju da je roditeljima potrebna sistemska podrška, da imaju poverenje u pružaoce usluga, patronažu i pedijatre, ali da očekuju više individualizovane podrške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *