Podrška parovima koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje u Valjevu

Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić posetila je Centar za VTO u Opštoj bolnici u Valjevu, u kojem je uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kroz pilot projekat omogućena psihosocijalna podrška parovima koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Ministarka Kisić, koja je tokom posete ovom centru razgovarala sa parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju, podsetila je da Centar postoji od 2012. godine i da je uz pomoć vantelesne oplodnje u ovom gradu rođeno 650 beba, a da se godišnje u valjevskoj bolnici rađa oko 1.300 beba.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema njenim rečima, podržalo je pilot projekat psihosocijalne podrške parovima koji ulaze u ovaj zahtevan, stresan i emotivan postupak.

„Utvrđeno je da su anksioznost i depresivnost faktori koji su usko povezani sa ovim procesom, a istraživanja su pokazala da ovo može uticati i na uspešnost potpomognute oplodnje. Zato smo podržali ovaj pilot projekat, u kome je do sada učestvovalo 20 parova i veoma smo srećni što imamo potvrđenu prvu trudnoću paru koji je učestvovao u ovoj studiji“, navela je Kisić i dodala da se nada da će ovaj pilot projekat biti nastavljen i u drugim gradovima, jer je cilj da se više beba rađa u svakom delu Srbije.

Direktor Opšte bolnice u Valjevu dr Vladimir Pantelić zahvalio je ministarki Kisić i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju na podršci, navodeći da je uspešnost postupaka vantelesne oplodnje u Centru za VTO oko 28 odsto.

Ministarka Kisić je u Valjevu, sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, obišla osmočlanu porodicu Petrović, gde je poručila da je ova porodica, koja ima šestoro dece, najbogatija na svetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *