Podeljene sadnice maline i borovnice za izabane korisnike projekta „Zasad za zajednicu“

Podelom sadnica maline i borovnice privodi se kraju ovogodišnji ciklus projekta „Zasad za zajednicu“ koju po drugi put, uspešno realizuju udruženje građana IDC iz Beograda i opština Lučani. Sredstva su i ove godine obezbedile Opština Lučani i Opština Colikon iz Ciriha.

Podsećanja radi, tokom prošle godine 15 porodica sa teritorije opštine Lučani dobilo je sadnice za podizanje zasada maline, obuku o uzgajanju maline, sisteme za navodnjavanje, pumpe i drugu opremu. Zahvaljujući dobrim projektnim rezultatima švajcarska opština Colikon je još jednom odlučila da opredeli svoja sredstva. U okviru ovogodišnjeg projekta, podeljene su protivgradne mreže za 8 domaćinstava koja su dobila sadnice i opremu prošle godine, a koji su se pokazali kao najposvećeniji i najuspešniji proizvođači. Takođe, raspisan je bio i poziv za nove korisnike u okviru kog je postojala mogućnost da se prilikom prijave navede biljna kultura za koju se opredeljuje korisnik, malina, jagoda ili borovnica.

(foto: Radio D)

U periodu sadnje jagoda, prvih 5 korisnika je dobilo sadnice za podizanje zasada jagoda. Za jesenju sadnju obezbedjene su sadnice maline za 3 domaćinstva, koja će posaditi ovu kulturu na parcelama od 20 ari, i sadnice borovnice za jedno domaćinstvo, koje će ovu kulturu uzgajati na površini od 10 ari.

Podeljene sadnice su sertifikovane i prošle su analize kvaliteta na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Korisnike će tokom sadnje i uzgajanja obilaziti ekspert, kako bi pratio uzgajanje i dao im neophodne savete za negu o biljkama.

(foto: Radio D)

Opština Lučani je sa IDC-om ove godine realizovala i volonterski kamp u okviru kog je obnovljena škola u Tijanju. Opština Colikon iz Ciriha je osim dva projekta Zasad za zajednicu pomogla Opštinu Lučani donacijom finansijskih sredstava za porodice sa decom čiji su stambeni objekti poplavljeni nedavno. Pre nekoliko dana je u osnovnu školu u Guči iz ove opštine stigla i nova školska kuhinja, koja će uskoro biti u upotrebi.

Radio D/Lučani Info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *