Počelo snimanje ratnog filma „Košare“

Snimanje ratnog filma „Košare“ u režiji Balše Đoga, počelo je u Leskovcu i okolini, saopštio je Filmski centar Srbije.

Ovaj ambiciozni filmski projekat nadahnut je istinitim događajima, a Filmski centar Srbije ga je prošle godine podržao na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom.

Kako se ističe u obrazloženju, projekat „Košare“ predstavlja „hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna“, a 50 miliona dinara je i najveći iznos koji je do sada dodeljen na ovom kokursu.

„Košare“ su celovečernji igrani prvenac reditelja Balše Ðoga, do sada najpoznatijeg po hvaljenoj seriji „Pet“.

Film nastaje po scenariju Ðorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Ðoga, a ključne uloge tumače: Jovan Jovanović, Luka Grbić, Viktor Savić, Nikola Kojo i Milica Stefanović. Pored njih u filmu (i seriji) gledaćemo Milenu Radulović, Miloša Samolova, Aleksandra Radojičića, Mladena Sovilja, Vladana Gajovića, Milorada Kapora, Miloša Bikovića…

Priča „Košare“ prati grupu mladih srpskih vojnika koji u oktobru 1998. godine stiže na udaljenu vojnu kotu na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije.

Ubrzo, oni zapadaju u vrtlog borbe za svoju otadžbinu, ali i vlastite živote, a suočeni sa podmuklim napadima neprijateljskih snaga i ostalim opasnostima.

Film produciraju Omega Production i Telekom Srbije.

Uz Filmski centar Srbije, podršku ovom projektu od nacionalnog značaja dalo je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Snimanje filma (i serije) će trajati do početka decembra 2020. godine na mnogobrojnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Bosni i Hercegovini).

Premijera filma se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *