Počela primena nadzora nad povratnicima iz inostranstva

Odluka Kriznog štaba za sprečavanje širenja virusa korona o obaveznom zdravstveni nadzoru nad građanima koji se vraćaju u Srbiju, počela je da se primenjuje od 18 sati.

Građani u skladu sa ovom merom, prilikom prelaska granice dobijaju zdravstveno upozorenje sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju jeste test samoprocene na Kovid-19 koji je dostupan na https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/, rečeno je ranije u Vladi Srbije.

Popunjavanje tog upitnika treba da pomogne građanima da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje, a rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu.

To znači da ne treba po automatizmu svi koji se vraćaju iz inostranstva da posećuju kovid ambulante, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Na taj način se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Za one koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja, predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja stanovništva Srbije.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *