Počela obnova Savskog keja, radovi gotovi 1. septembra

Počela rekonstrukcija Savskog keja, koja podrazumeva obnovu oko dva hektara površine od početka Beton hale do Brankovog mosta i biće završena do prvog septembra.

U tom delu grada biće postavljen i spomenik Dijani Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata spasila na hiljade dece iz logora smrti u NDH.

Radovi na obnovi keja su počeli za vikend i biće završeni prvog septembra, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodao da će to biti nov, potpuno uređen kej sa oko 1,5 hektara pešačkih, oko pola hektara zelenih površina i biciklističkom stazom, koja će biti deo biciklističke staze koja povezuje Adu Ciganliju i 25. maj.

„Zasadićemo novih 60 stabala, 199 ukrasnog šiblja i oko 5.000 različitih sadnica tako da će ovo biti ne samo uređen kej, već i zelena oaza“, rekao je Vesić.

Najavio je da će 23. aprila biti puštena u rad pasarela kod Beton hale, koja je skoro završena, i zahvaljujući kojoj će građani sa Kalemegdana pešice moći da se spuste na novi, uređen kej gde će moći da šetaju sve do Beograda na vodi.

„Kasnije ćemo na ovaj način nastaviti da uređujemo sve naše kejove na Savi i Dunavu, jer je vreme da budu rekonstruisani. Beograđani zaslužuju da imaju uređene pešačke zone i ovo što radimo ovde pokazuje kako menjamo grad“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Karađorđeva ulica rekonstruisana i dodao da će Savski kej, kada bude završeno njegovo uređenje, biti jedna celina zajedno sa tom ulicom.

Naveo je da će na Savskom keju biti nekoliko dečijih igrališta i da će pored Kapetanije biti postavljen spomenik Dijani Budisavljević koja je, kako je rekao, odavno zaslužila da ima spomenik u Beogradu.

„Na taj način ćemo ovaj deo grada potpuno urediti…Radovi su počeli za vikend, građevinsku dozvolu smo dobili sredinom decembra, jer smo morali da sačekamo da se sruši nekoliko bespravnih objekata, među kojima je i restoran ‘Promaja'“, rekao je Vesić i dodao da će svi radovi na Savskom keju biti gotovi prvog septembra.

INFO 24 / Foto: FB СНС Стари град

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *