Počela nova školska godina

U svim školama u Srbiji danas će prvi čas biti posvećen kovid infekciji, ali će se o virusu korona govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naveo da će najveći izazov u narednoj školskoj godini biti da ne dođe do opuštanja, već da se moraju poštovati preporučene mere. U školama moraju stalno biti pojačana dežurstva, đaci se moraju opominjati da nose maske, drže fizičku distancu…

Škole su dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se iznađu bolja rešenja.

Što se tiče održavanja higijene u školama, Šarčević je naveo da ima dovoljno sredstava za dezinfekciju, da će škole detaljno da se čiste ujutro i uveče, a da će između smena biti obavezno provetravanje, dezinfekcija klupa, kao da će biti pojačana higijena fiskulturnih sala.

Dok je lepo vreme savet učiteljima i nastavnicima je, kad god to mogu, časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

Ukoliko se pojavi u školi dete koji ima simptome kovid 19 infekcije, ministar kaže da svaka škola mora da ima prostor za izolaciju.

“Stav lekara je da je maska, ako je svi nose, dobro štiti. Nije predviđena tvrda izolacija. Mislim da su dovoljni elisa testovi”, naveo je ministar.

U srpskim školama na Kosovu i Metohiji onlajn nastava

Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić izjavila je da će škole na Kosovu i Metohiji koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Srbije početi danas sa onlajn nastavom.

Dedić je za Kosovo Onlajn rekla da je preporuka resornog ministarstva da škole na KiM zbog loše epidemiološke situacije počnu od danas sa onlajn nastavom.

“Svakodnevno ćemo pratiti stanje na terenu i u skladu sa tim preći na redovnu nastavu”, dodala je Dedić.

U školama na Kosovu i Metohiji, koje su pod nadležnošću ministarstva obrazovanja u Prištini, početak školske godine je, zbog situacije sa korona virusom, pomeren za dve nedelje – na 14. septembar.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *