Pobedićemo kao što smo pobedili sve drugo! Srbija je najjača uvek kad je najteže!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je niz novih mera koje će biti preduzete i poručio da ćemo i ovo zlo pobediti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade obraćaju se javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike, povdom terorističkog akta koji se sinoć dogodio kod Mladenovca.

Predsednik Vučić je rekao da drugi put u poslednjih 48 sati moraju da se obrate, a da je svaka reč koju želi da izgovori teška i suvišna i nedovoljna.

– Uz članove porodice ubijene dece i radnika obezbeđenja u OŠ Vladislav Ribnikar, želim da u svoje i ime Vlade RS izrazim saučešće noćas zločinački ubijenim ljudima na teritoriji Šepšina, Malog Orašja, Dubone, Mladenovca i Smedereva – rekao je Vučić i dodao da su zajedno objedinjeni u bolu i tuzi.

– Ovo je napad na celu našu zemlju.

– Cela nacija to oseća. Ja nisam pobornik teorije zavere, ali ću iz racionalnog ugla reći šta je to što mislimo da moramo da uradimo – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo izgubili mnogo dece i mnogo divnih ljudi, dodaje da veće tragedije od ovoga za nas nema.

– Amerika kada se suočila 11. septembra sa više hiljada ubijenih, znali su da se ujedine i odgovore, kao i Austrijanci u sličnom masovnom ubijanju. Mnogi su u najtežim trenucima nalazili snagu za mere koje donose rezultat – rekao je predsednik.

Vučić je rekao da smo nakon ubistva dece svi bili u stanju šoka. Dodaje da su svi hodali kao zombii 24 sata, neverujući šta se dogodilo i tražeći motiv i razlog.

– Mi u Srbiji imamo 505 hiljada učenika, roditelji su zabrinuti i uplašeni. Oni očekuju da im dete bude sigurno u školi. Neću da ulazim u kategorije ko je to i zbog čega uradio, ali je bez trunke kajanja ubio decu i obezbeđenje – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će od sada, kao vid novih mera, policajci morati u narednih 6 meseci primiti 1200 novih policajaca.

– Sa tim se kreće odmah i 1000 njih više biće u školama, da roditelju mogu da se osećaju sigurno. Da on bude gotovo uvek u školi, dok ne budemo dostigli da budu uvek u školi – rekao je Vučić i kazao da veruje da će se time smanjiti i vršnjačko nasilje u školi.

– Ostale mere će nas koštati 25 miliona evra više, ali smo pronašli novac za to. Doneli smo značajan dodatak mera na one mere koje su objavljene juče. Noćašnji napad je bio teroristički napad, akt u kojem su naše jedinice imale zadatak da uhapse i neutrališu teoristu. Zlikovac je uhapšen i više belog dana videti neće – rekao je predsednik i kazao da će Vlada doneti zaključak koliko danas kojim se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i čuvanje vatrenog oružja.

– Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije, kazne će biti toliko velike da ćemo ih gotovo udvostručiti. Za to malo oružja što bude bilo, kao i kod lovaca koji su disciplinovaniji, biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica, sa sve lekarskim, psihijatrijskim i psiholoških pregleda, kao i pregleda na psihoaktivne supstance – rekao je predsednik.

Kako kaže, takođe će se pooštriti i dozvole za upotrebu lovačkog oružja.

– MUP će preduzeti sve mere da se obezbedi moratorijum za držanje i nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine. Zatim, da preduzmu sve mere da se upute pozivi svim licima koji poseduju oružje da ga u roku od mesec dana predaju – rekao je Vučić.

Takođe, ministarstvo pravde treba da pooštri kazne, za proizvodnju i promet oružja.

– Spemni smo i razmatrali smo i danas mogućnosti daljih ulaganja, mi moramo da nastavimo da živimo slobodno, samo moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprostavimo – rekao je Vučić.

Rekao je da do ponedeljka neće govoriti o onima koji su promovisali nasilje. Dodaje da ovo moramo zajednički da pobedimo, bez politike, zajedno zbog naše dece, deka i baka, zbog naših roditelja.

– Od ponedeljka, utorka, uz svu tugu i bol moraćemo da nastavimo da živimo i radimo – rekao je Vučić, dodajući da niko nije siguran u eri društvenih mreža kada u danu imamo 25 intervencija na teritoriji Srbije, zbog neodgovornog ponašanja dece koja imitiraju monstruma ubicu.

– Naši policajci i službe ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakoga moramo da odgovaramo. Hoću da se zahvalim svim jedinicama MUP i Žandarmeriji, Intraventnoj, UKP, SBPOK, svima koji su noćas imali težak posao, po mraku gonili ubicu, hoću da se zahvalim i taksisti koji je pokazao šta znači biti čovek – rekao je Vučić.

Vučić je zamolio ljude da budu uz svoju državu, i dodao da će država znati da se obračuna sa zlikovcima.

– Pobedićemo kao što smo pobedili sve drugo! Imaćemo snage da pobedimo ovo zlo, da sačuvamo zemlju, a i da to uradimo za one koji su stradali od zločinačke ruke, kao i za ovu divnu dečicu – poručio je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da će oni koji su davali oružje ovom monstrumu iz Mladenovca biti takođe privedeni.

Na pitanje, kako da se spreči širenje panike na društvenim mrežama, Vučić je rekao da je još bitnije da se spreči širenje laži i to ne samo na “mrežama” nego svuda.

– Moraćemo da radimo u skladu sa merama koje smo doneli pre dva dana. Svi vi koji vam se sviđa monstrum, moraćete da nam objasnite zbog čega je to tako – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je jutros u 8 i 24 stigla informacija da se kreće lice u crnom kombinezonu ulicom na Zvezdari, sa automatskom puškom uperenom u ljude.

– Jutros u 8:20 stiže vest jer su svi novinari prikopčani na policijske kanale, u 8:24 dobijamo informaciju da se kreće lice u crnom kombinezonu ulicom na Zvezdari sa automatskom puškom, mi smo poslali ne znam koliko jedinica sa nalogom da ga ubiju odmah. Naravno, prijava je bila lažna, ali na osnovu te prijave je izmišljen ceo događaj. Molim vas da više to ne radite. Držite se zvaničnih vesti, niko vam ništa ne krije. Nismo mi ubice, tu smo da se borimo protiv ubica i pobedićemo ih zajedno. Slušajte nadležne organe. Sada su nastavnici i roditelji deci najpotrebniji, molim vas budite sa decom.

– Mi smo poslali puno jedinica sa nalogom da se likvidira. Prijava je bila lažna. Ali je neko čuo da postoji prijava i na osnovu te prijave je izmišljen ceo događaj – rekao je Vučić.

– Mi smo ti koji smo protiv ubica i pobedićemo ih zajedno, pravde će biti i za ovog malog kao i za ovog nešto većeg monstruma.

Dodaje da će četiri ministarstva da rade sa svima iz Centra za socijalni rad, dodaje da smo valjda naučili da treba da imamo malo više empatije, da govorimo jedni drugima šta se dešava i da se zajednički protiv toga izborimo.

– Jutros sam predložio da se uvede smrtna kazna, ali premijerka i Vlada to nisu prihvatili – rekao je Vučić, dodajući da neće uspeti da pobede Srbiju i njene slobodarske vrednosti, da neće uspeti da unište živote naših ljudi, kao što nećemo dozvoliti ni da se zaborave životi ovih anđela koji su ubijeni.

– Srbija je najjača uvek kad je najteže, kazao je predsednik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *