Petković sa ambasadorkom Rumunije o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Rumunije u Republici Srbiji Silviom Davidoju, sa kojom je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je pohvalio iskreno prijateljstvo dve države, kao i rumunskog i srpskog  naroda, koje ćemo, kako je rekao, „obostrano nastaviti da negujemo i u budućnosti“.

Direktor Kancelarije za KiM je, takođe, zahvalio ambasadorki Rumunije na doslednoj podršci njene države teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i rešenosti da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. 

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Petković je istakao da će, i pored spremnosti Prištine na svaku vrstu opstrukcije, Beograd nastaviti da insistira na razgovoru, kao jedinom sredstvu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti da u svakoj prilici zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, ispunio sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok Priština osam godina ne želi da ispuni obaveze vezane za uspostavljanje ZSO, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa.

Petković je, na kraju, ukazao na realnu opasnost odsustva dijaloga, koja se manifestuje sve učestalijim fizičkim napadima na Srbe, njihovu imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da se ovde ne radi o izolovanim incidentima, već o seriji etnički motivisanih napada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *