Petković: Predstojeći izbori presudni za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su lokalni izbori u južnoj pokrajini, koji će biti održani 17. oktobra, od presudnog značaja, jer se na njima odlučuje o opstanku srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

Petković je u intervjuu za dnevni list “Politika” ukazao na to da je mnogo onih koji bi voleli da vide razjedinjene Srbe, jer misle da tako mogu lakše da ostvare svoje političke ciljeve.

“Zbog toga se i brojne albanske partije ujedinjuju u srpskim sredinama, ali će naš odgovor biti još snažnije jedinstvo i sloga. Samo ujedinjeni i složni možemo da se borimo za interese našeg naroda u pokrajini, za nova radna mesta, ekonomska ulaganja, nove vrtiće, škole, bolnice”, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, samo Srpska lista i njeni kandidati za gradonačelnike imaju podršku Beograda i predsednika Aleksandra Vučića jer se, kako kaže, iskreno i odlučno, beskompromisno bore za interese našeg naroda u pokrajini.

Ukazuje da smo to mogli da vidimo i tokom poslednje krize na severu Kosova i Metohije koju je izazvala Priština slanjem specijalaca Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i povlačenjem jednostranih poteza u vezi sa registarskim tablicama.

“Tokom tih 13 dana predstavnici Srpske liste su danonoćno bili sa našim sunarodnicima, deleći sa njima svaki trenutak i što je najvažnije zajedno se borili i izborili za svoja osnovna prava, među kojima je najvažnije pravo na slobodu kretanja”, naveo je.

Kako kaže, na tom primeru najbolje se videla snaga srpskog jedinstva jer kada nastupamo složno, nema tog izazova koji je prepreka.

“Bez pune podrške i odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića i našeg naroda na KiM, mi danas ne bismo imali sporazum kojim možemo u potpunosti da budemo zadovoljni”, navodi.

Na pitanje kako ocenjuje domet dogovora u Briselu, Petković kaže da je poslednji sastanak u Briselu i postignuti dogovor doneo nekoliko strateški važnih stvari za Srbe na KiM.

Kako kaže, s jedne strane, Srbi su se izborili za povlačenje jedinica ROSU koje su pod opsadom držale prelaze Jarinje i Brnjak, a osiguran je i dolazak misije Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 koju Priština na sve načine želi da minimizira.

“Uspeli smo da očuvamo preko potrebni mir, ali i da sprečimo ponižavanje našeg naroda na prelazima. Nema više skidanja tablica, nema više stavljanja probnih tablica sa obeležjima takozvanog Kosova, nema više plaćanja taksi i što je najvažnije nema proganjanja Srba i konfiskacija KM tablica na severu Kosova i Metohije”, ukazao je direktor vladine Kancelarije.

Petković ističe da je umesto toga, dogovoren režim nalepnica koji je predviđen još sporazumom iz 2016. godine, a koji je Priština svih ovih godina želela da izbegne.

Takođe, sačuvane su KM, GL, PR i druge registarske oznake za prostor Kosova i Metohije koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

“O značaju ovog sporazuma najbolje govore reakcije našeg naroda u pokrajini koji je odahnuo nakon postignutog rešenja, kao i nervozne reakcije iz Prištine kojima svedočimo danima”, dodao je.

Kaže i da su nedvosmislene poruke iz EU da će formiranje Zajednice srpskih opština biti tema već narednog pregovaračkog sastanka u Briselu, veliki podsticaj za Beograd, jer više od 3.000 dana čeka na to.

Podsećajući da je EU poručila da je presudom Ivanu Todosijeviću prekršen Briselski sporazum u tački 10 koja se tiče pravosuđa, Petković kaže da sve to ukazuje da je i EU svesna svih kršenja Briselskog sporazuma i da je spremna da se angažuje na njegovom sprovođenju.

Ipak, Petković nema dilemu da će Priština na sve moguće načine pokušati da opstruiše formiranje ZSO i razgovor na tu temu jer, kako kaže, jedino to i rade u poslednjih osam godina.

“Međutim, ovde nije reč o tome šta Priština želi ili ne želi da ispuni, već o tome da se dogovoreni sporazumi moraju poštovati. Nije Briselski sporazum švedski sto sa kog Aljbin Kurti može da uzme šta mu odgovara, već obavezujući dokument koji jasno propisuje obaveze Beograda i Prištine. Budite uvereni da će naša tema tokom sledećeg dijaloga biti isključivo formiranje ZSO, koliko god se Priština tome protivila”, kaže Petković.

Dodaje da se i EU na to jasno obavezala.

Na pitanje da li se i koliko može verovati kosovskim Albancima, Petković kaže da iskustvo pokazuje da je najvažnije verovati sebe i uzdati se u sopstvenu snagu i kapacitete i ističe da je zbog toga važno da je Srbija danas ekonomski snažna i nezavisna i da je uvaženi partner na međunarodnom planu.

“Svesni smo da sa druge strane pregovaračkog stola nemamo kredibilnog sagovornika, ali mi albanske predstavnike ne možemo da biramo. Iako vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem pokušavaju da dogovor iz Brisela predstave kao početak epohe nekakvog reciprociteta, apsolutno je svima jasno da je zapravo nastupila epoha ispunjenja postignutih sporazuma”, dodaje.

Komentarišući to što privremeni dogovor o registarskim tablicama važi šest meseci, a iz Prištine se najavljuju “rešenja” koja njima odgovaraju, Petković kaže da Bisljimi iz petinih žila pokušava da oroči trajanje KM tablica jer na taj način verovatno želi da umiri albansku javnost koja mu je samo nekoliko dana ranije to isto “KM” sprejevima ispisivala na službenim vozilima u Prištini, šaljući tako poruku da su srpske tablice za prostor KiM ostale na snazi.

“Ono što je oročeno i to na šest meseci je isključivo mandat radne grupe koja treba da izradi predlog trajnog rešenja za pitanje registarskih tablica, a konačnu odluku o tome koje i kakvo trajno rešenje će biti prihvaćeno donosi dijalog na visokom nivou u kome će Beograd, budite uvereni, braniti interese srpskog naroda na KiM kao i do sada”, kazao je Petković.

Na pitanje šta je odlučilo da Priština prihvati kompromisno rešenje i povuče jedinice Rosu sa severa pokrajine, Petković kaže da današnji dobar sporazum postoji zahvaljujući snažnoj podršci i, kako ističe, mudroj pregovaračkoj strategiji predsednika Aleksandra Vučića sa kojim je neprestano bio u kontaktu tokom dva dana sastanaka u Briselu.

“Tekst sporazuma do kog smo došli nam niko nije ponudio, nego smo za njega morali da se izborimo što vam jasno govori o uloženom naporu i trudu. Pored samog sporazuma, ostali smo do kraja i pri našim ranije iznetim stavovima da nema direktnog razgovora sa prištinskom stranom dok se jedinice Rosu i jednostrane mere ne povuku – tako je i bilo”, kaže Petković.

Petković zaključuje da nije bilo mudrog pristupa Beograda i odgovornog i odmerenog odgovora srpskog naroda koji nije nasedao na svakodnevne provokacije jedinica Rosu, pitanje je da li bi do sporazuma i došlo, nego bi se kriza dodatno produbila jer je to zapravo i bila prava namera Aljbina Kurtija.

Ističe i da je sada valjda svima jasno da Priština silom ne može da nameće rešenja, već da ona isključivo mogu da se pronalaze kompromisom i u dogovoru sa Beogradom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *