Peta velika investicija u Novom Sadu, izgradnja fabrike švajcarske čokolade

Najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope značiće mnogo za srpsku prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će najveći broj sirovina nabavljati sa teritorije naše zemlje, rekao predsednik Vučić na početku gradnje fabrike „Barry Callebaut“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je danas važan dan, jer je nova fabrika ogromna stvar za zemlju i velika stvar za Novi Sad, jer će uposliti ljude.

„Neko bi rekao, što su se skupili ovoliko i drže govore za samo 100 radnih mesta. To je važno, jer to je 100 porodica koje će mnogo lakše da žive, a plate će za inženjere i tehnologe biti na evropskom nivou, a mnogo iznad srpkog proseka“, rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će u junu i julu početi izgradnja i akademije čokolade na istom placu, što bi značilo dodatni angažman naših ljudi, fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

„To znači da ćemo imati veliku supstuciju uvoza i drastično povećan izvoz, što će doprineti daljoj stabilizaciji javnih finansija i ekonomije Srbije“, rekao je Vučić.

Ukazao je da se prethodnih godina gledalo da nam bilo ko dođe u zemlju, i to su uglavnom bili „radno-intenzivni poslovi“, dok je danas, pre svega reč o „kapitalno- intenzivnim“ i projektima najviše tehnologije i tehnološke snage.

„I, zato sam posebno srećan što je ova kompaija izbrala Novi Sad. Ovo je peta velika investicija u Novom Sadu“, rekao je Vučić.

Dodao je da u tom gradu oko 40 godina nismo imali značajne investicije i izgradnju fabrika.

Vučić je istakao da kada se sreo sa Antoanom nije mnogo znao o čokoladi i da je morao da proba dosta čokolade kako bi nešto naučio, kao i da je tek tada saznao da su njihove čoklade skoro sve koje mi znamo, Nestle, Milka i druge.

To je svakako najbolja tehnologija za pravljenje čokolade u Evropi, naglasio je predsednik.

„Ovo je za našu zemlju od ogormnog značaja, ovo je za ponos svima koji ovde radite“, dodao je Vučić.

Kaže da su ljudi iz švajcarske kompanije primetili da se država ponašala profesionalno i da mu je uvek drago kada čuje tako nešto, pošto je država sa svoje strane sve uradila na vreme.

Vučić je naglasio da će ta fabrka puno značiti za našu privred pošto će sirovine nabavljati u Srbiji, što će predstavljati dodatni lanac profita u Srbiji.

„Nadam se da ćemo za godinu dana moći da dođemo ovde i da otvorimo ovu prelepu fabriku i da će tu biti i akademija čokolade“, rekao je Vučić i izrazio očekivanje da će na otvaranju fabrike biti i čokolade koju će građani moći da probaju.

Ovo je ogromna stvar za Srbiju, naglasio je Vučić i izrazio uverenje da će u Srbiju doći još puno velikih i uspešnih kompanija.

„To će značiti da je Srbija još mnogo uspešnija zemlja nego što je danas“, zaključio je Vučić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *