Pet miliona evra odobrila Vlada za rekonstrukciju srednje škole u Požegi

Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za javna ulaganja, uložiće pet miliona evra za rekonstrukciju srednje škole u Požegi. Kada radovi budu okončani, učenici Gimnazije i Tehničke škole imaće odvojene zgrade, u kojima će mesto naći i školski restoran, fiskulturna sala i bazen, a nasatava će će biti jednosmenska.

Još krajem jula prošle godine, premijerka Ana Brnabić, prilikom posete opštini Požega, obećala je sredstva za rekonstrukciju zgrade, u kojoj se, od osamdesetih godina, nalaze gimnazija i Tehnička škola. I jedna i druga, broje više od 1000 učenika, pa se rad odvija u dve smene. Nakon rekonstrukcije, biće bolji uslovi za sve.

„Mnogo dobijamo sa ovom investicijomi nadamo se da će se to uskoro realizovati. Jer, problem je veliki, dve škole u jednoj zgradi, i kada smo, na primer kao sad, prva smena, mi već u 13 sati moramo da napustimo zgradu. Tako nikad nemamo vremena za vannastavne aktivnosti. Isto tako, nema vremena ni za čas odeljenskog starešine”, kaže za INFO 24 Vladan Nedeljković, direktor Gimnazije Sveti Sava Požega.

Osim rekonstrukcije školske zgrade, u planu je izgradnja školskog restorana, fiskulturne sale i bazena, koji će moći da koriste i svi Požežani.

„Vrednost ove investicije je oko pet miliona evra i sve to finansira Vlada Republike Srbije,preko Kancelarije za javna ulaganja. Tako će se steći uslovi da jedna i druga škola rade u jednoj smeni, što do sada nije bio slučaj“, naglašava  Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Inače, i gimnazija i Tehnička škola u Požegi prepoznatljive su mnogo šire od lokalne zajednice, po svojim aktivnostima, i okupljaju decu iz nekoliko opština u okruženju. Za razliku od ostalih, iz godine u godinu beleži se porast broja učenika.

„Idejni projekat treba da se završi do 7.marta, i u nekom doglednom periodu biće urađeno, i da ćemo za dve godine preći na taj jednosmenski rad, jer je u planu da obe škole dobiju po oko 25 učionica“, kaže Vladan Nedeljković, direktor Gimnazije Sveti Sava Požega.

Prvi čovek opštine Požega poručuje da je projekat rekonstrukcije zgrade škole samo  jedan u nizu projekata, koje će ova opština raditi u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

INFO 24 / Nada Dželebdžić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *