Paunović: Vlada posvećena daljem unapređenju položaja mladih u Srbiji

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je danas da je obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava ove godine u znaku ostvarivanja prava mladih. Kampanja „Ustani za ljudska prava“ Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava ima za cilj da promoviše potencijal mladih osoba kao konstruktivnih nosioca promena, pojača njihov glas i uključi u donošenje odluka u sva pitanja od njihovog značaja.

Obraćajući se na skupu povodom predstavljanja Nultog izveštaja o pravima mladih u našoj zemlji, Paunović je navela da naša država svoj doprinos ovom globalnom pokretu daje prvim izveštajem o ljudskim pravima mladih u Republici Srbiji.

Ovaj izveštaj je rezulat rada saradnika i saradnica Omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, u partnerstvu sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Kako je objasnila, ovo je još jedan od pokazatelja da organizacije civilnog društva u Vladi Srbije vide pouzdanog partnera za rešavanje svih pitanja kroz dijalog, konsultativne procese, obuke i programe.

Mi smo proteklih šest meseci zajedno sa omladinskim programom Beogradskog centra za ljudska prava ukazivali na ovu važnu temu kroz treninge podizanja kapaciteta organizacija mladih i za mlade u četiri grada u Srbiji za uspostavljanje snažnije ineterakcije sa mehanizmima UN za ljudska prava i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, istakla je Paunović, dodajući da se i današnji skup održava u okviru programa koji je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Cilj ovog izveštaja je da prikaže stanje, identifikuje postojeće izazove i prepreke u pogledu ostvarivanja ljudskih prava mladih u Republici Srbiji.

Paunović ocenjuje da će izveštaj biti i osnova za buduće delovanje organizacijama mladih i za mlade, za utemeljeno zagovaranje za još bolji položaj mladih u Srbiji, pred mehanizmima Ujedinjenih nacija, međunarodnim akterima i donosiocima odluka.

Činjenica je da ne postoji posebno ugovorno telo UN-a koje nadzire primenu preporuka za mlade, niti Konvencija koja reguliše položaj mladih. Ovo ukazuje da je tema položaja mladih dugo nije bila u vrhu prioriteta UN-a, i da je praćenje stanja njihovih prava od ogromne važnosti kako bi se u najkraćem roku sprovele mere usmerene ka poboljšanju njihovog položaja i sprovođenju Ciljeva održivog razvoja do 2030, ocenila je Paunović.

Od ukupno 392 preporuka koje su mehanizmi za nadzor poštovanja ljudskih prava u sistemu UN uputili Srbiji, 47 preporuka može dovesti u vezu sa položajem mladih, rekla je Paunović navodeći da se mladi eksplicitno pominju u samo osam dobijenih preporuka.

Na skupu su govorili i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, koja je navela da je naša zemlja na dobrom putu i da se jasno vide napori institucija i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Učesnici skupa su ukazali na značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je Generalna skupština UN usvojila 1948. godine, da je tehnologija veliki izazov za sve a posebno za mlade, kao i da je pristup pravima nešto za šta se svi zajedno borimo.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *