Patrijarh Porfirije uručio ikone izrađene u manastiru Kovilj Gardi Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski Porfirije uručio Gardi Vojske Srbije.

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene su u manastiru Kovilj i od danas su deo Bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

Vučević je preneo da je u današnjim razgovorima sa patrijarhom istaknuto da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i Srpska pravoslavna crkva posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

On je naveo da je na sastanku sa patrijarhom bilo reči i o ostalim temama koje se tiču položaja i boljih uslova za vojne sveštenike i bolje organizacije crkvenih obreda u vojnim objektima.

Komandant Garde Nikola Dejanović iskazao je zahvalnost u ime svih pripadnika ove jedinice na darovanim ikonama, ističući da ih sa zahvalnošću prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote služenju i odbrani Republike Srbije.

Reč je o prvoj poseti patrijarha Porfirija Gardi Vojske Srbije, koja je bila prilika da pripadnici Garde patrijarhu predstave specifičnosti Bogoslužbenog prostora, a patrijarh je tom prilikom obišao i spomen sobu Garde Vojske Srbije, gde se upisao u spomen knjigu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *