Parli: Srbija je deo odbrane Evrope

Ministarka odbrane Francuske Florans Parli razgovaraće danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ona je za „Politiku“ rekla da je veoma zadovoljna što će posle francuskog predsednika Emanuela Makrona predstavljati francusku vladu tokom posete Srbiji i ističe da Srbija predstavlja deo odbrane Evrope, a da vojske dve zemlje treba više da sarađuju.

„Naše vojske treba bolje da se upoznaju i da više rade zajedno. Zapadni Balkan i posebno Srbija naši su susedi. Beograd je na dva sata leta od Pariza“, naglasila je francuska ministarka u autorskom tekstu za „Politiku“.

Parli je podsetila da je prilikom Makronove posete u julu bilo dogovoreno da se podigne nivo francusko-srpskog strateškog partnerstva u oblasti odbrane, i rekla da je upravo cilj njenog dolaska kao francuske ministarke vojske da se taj zamah zajedničke dinamike u korist naše dve zemlje nastavi.

„Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i, uopšte, daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani. To njeno angažovanje treba da bude uvaženo u pravoj meri“, rekla je francuska ministarka odbrane navodeći da će to biti teme koje su u središtu razgovora koje će danas imati sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i njenim kolegom Aleksandrom Vulinom.

Parli se osvrnula i na nedavno održani samit u Londonu na kojem su se, prema njenim rečima, članice NATO obavezale da počnu da razmišljaju o toj velikoj vojnoj alijansi.

Ona je pozdravila „značajan i cenjeni“ doprinos Srbije spoljnim operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Centralnoafričkoj Republici, u Demokratskoj Republici Kongo i u Maliju, ali takođe u Somaliji i u Libanu.

Istakla je da se radi o teškim terenima, podsetivši da je Francuska 25. novembra izgubila 13 vojnika koji su služili u operaciji „Barkan“, kao i da su te operacije odlučujuće su za našu kolektivnu bezbednost.

Ona je istakla da Francuska i Srbija žele – zajedno – da se okrenu budućnosti, kao i da želi, u skladu sa novom strategijom Francuske za zapadni Balkan, koja je objavljena ove godine, da više resursa posvetimo operativnoj saradnji između naše dve zemlje.

„Naši odnosi imaju bogatu istoriju, o tome svedoči bratstvo po oružju između vojnika naše dve zemlje tokom Prvog svetskog rata, ali i bogatstvo 180 godina diplomatskih odnosa koje obeležavamo ove godine. Ovo bratstvo se urezalo u srca i prenosi se iz generacije u generaciju“, navela je Parli.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *