„Pametna škola“ u Užicu, prva u Zapadnoj Srbiji

Prva osnovna škola Kralja Petra II, Foto: INFO 24

Prva osnovna škola Kralja Petra II jedina je škola u Zapadnoj Srbiji koja je ponela naziv Pametna škola, a sve zahvaljujući projektu koji je grad Užice inicirao i sproveo u delu. 

Zahvaljujući ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj, odobrena su sredstva u iznosu od 24,8 miliona dinara, za nabavku i instalaciju opreme: 15 interaktivnih, odnosno pametnih tabli, sistem kontrolisanog pristupa školskim prostorijama, 11 kamera visoke rezolucije, sistem za brzu detekciju i dojavu požara, 2 SOS tačke i razglas sa odgovarajućim uređajima.

Projekat Pametna škola, Foto: INFO 24
Danijel radević, direktor škole Kralja Petra II, Foto: INFO 24

„ Mi ćemo moći da pratimo digitalne sadržaje, multimedije, elektronske udžbenike. Znači, sve je definitivno mnogo modernije, jednostavnije i deci atraktivnije i brže. Sve ide ka tome da se nastava koja je usmerena ka ishodima , da konkretne i bolje rezultate samog obrazovanja“, kaže Danijel Radević , direktor Prve osnovne škole Kralja Petra II.

Pametne table biće dostupne svim učenicima škole od prvog do osmog razreda, a njih u ovoj školi ima 1.129, sa preko 120 upisanih novih đaka prvaka. Inače, ova škola jedna je od 15 pametnih u Srbiji.

Marija Trmčić Bogojević, član Gradskog veća, Foto: INFO 24

„Nadamo se da ćemo ići u ovom pravcu sa svim osnovnim i srednjim školama i cilj nam da svu našu decu informatički opismenimo, već od samog početka školovanja. A prve rezultate ćemo moći da vidimo već u narednoj školskoj godini“, naglašava Marija Trmčić Bogojević, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Inače, grad Užice preduzeo je niz mera za poboljšanje uslova samih školskih objekata. Prethodnih godina renovirane su mnoge škole, kako u gradu, tako i po selima, a sada se priprema projektna dokumentacija za saniranje još nekoliko škola u samom gradu. Kada je u pitanju škola Kralja Petra II, reč je o dva projekta.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, Foto: INFO 24

„Kompletna vrednost ta dva projekta je preko 300 miliona dinara, a odnosi se na komletnu rekonstrukciju škole kada su u pitanju građevinske, mašinske i elektro instalacije. Biće to kompletna nadogradnja škole i izgradnja sportske dvorane“, kaže  Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj.

Za srednje šokle poput Saobraćajne, Tehničke i Muzičke,  rade se eleborati za energetsku efikasnost, naglašava Makismović i dodaje da će i gradska osnovna škola Dušan Jerković dobiti novu i fasadu i krov, ako i parterno uređenje. A grad Užice izdvojio je 10 miliona dinara za dokumetaciju za sve škole, kako bi se prešlo na jednosmenski rad. Do kraja godine očekuje se da svi papiri budu kompletni, kako bi se apliciralo za pomenute projekte.

Za INFO 24 iz Užica, Nada Dželebdžić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *