Ozvaničena saradnja Vojvodine i Mađarske u oblasti zdravstva

Pokrajinska vlada i Ministarstvo ljudskih resursa Mađarske danas su u Segedinu potpisali Protokol o saradnji u oblasti zdravstva, što je i dopuna postojeće saradnje na republičkom nivou.

Buduća saradnja odnosi se na rešavanje obostranih izazova u lečenju onkoloških bolesti, hirurških procedura, kardiovaskularnih oboljenja, razmeni isustava u oblasti doniranja i transplantacije organa, kao i retkih bolesti, saopštavaju u Pokrajinskoj vladi.

Protokol je u ime Pokrajinske vlade potpisao pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i naglasio da ovaj dokument predviđa i razmenu najbolje prakse i informacija u vezi sa zakonodavstvom, strategijama, programima, planovima nacionalnih i regionalnih vlasti u oblasti unapređivanja primarne nege, a poseban aspekt buduće saradnje biće međusobna razmena iskustava doktora i specijalista Mađarske i Vojvodine.

Podršku potpisivanju protokola, svojim prisustvom dao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, za koga je prilikom potpisivanja naglašeno da je dao i veliki doprinos unapređenju odnosa Vojvodine i Mađarske, kao i zbližavanju dva naroda. 

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici više zdravstvenih i naučnih institucija obe strane, na čelu sa rektorima univerziteta u Novom Sadu i Segedinu.

INFO 24 / 021.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *