Ovčar Banja: Još jedna počast svetom kaluđeru srpskom Pavlu

Na Krstovdan u nedelju, 27. septembra, u manastiru Blagoveštenje peti put zaredom održaće se „Dani patrijarha Pavla”.

Zbog epidemiološke situacije su mnogi događaji otkazani, a manifestacija posvećena omiljenom srpskom pastiru ove godine biće smeštena u jedan dan.

Prema rečima direktora TO Čačak, Vojina Jakovljevića, jedini nastavak očekuje se negde u novembru kada bi trebalo da se promoviše časopis posvećen Danima patrijarha Pavla koji je u pripremi.

Profesro dr Drago Milošević, predsednik Organizacionog odbora rekao je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u Čačku, da upravo u manastiru Blagoveštenje drugi put rođen patrijarh Pavle, jer je u Kućancima u Slavoniji rođen Gojko Stojčević (Kućanci 1914- Beograd 2009), koji je zamošan u ovoj isposnici na Kablaru više Ovčar Banje 1947.

„Prvi put smo se sabrali 2016, jedna mala grupa entuzijasta i poštovaoca lika i dela patrijarha Pavla, na mestu odakle se vide sve staze kojima je hodio iskušenik Gojko, kaluđer, episkop i patrijarh Pavle. Mi slavimo njegov lik i delo, trudimo se da se ugledamo i sebe popravljamo iz dana u dan kako bi smo kao ljudi prošli kroz ovozemaljski život”, kazao je dr Milošević.

Patrijarh Pavle, dok je bio iskušenik u manastiru Vujan, napravio je krst koji danas nazivamo krst patrijarha Pavla, a na osnovu kojeg se stvorila ideja za koloniju što ima za cilj da okupi umetnike koji ručno rade drvene krstove

„Ove godine nakon svete liturgije u 8 sati, gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović će svečano otvoriti manifestaciju. U 10, ispred teresa biće izložba odabranih krstova, odnosno onih koji su dobili prvu nagradu u prethodne četiri godine, i izložba ovogodišnja četiri od kojih je jedan iz Crne Gore. Tom prilikom ćemo podeliti nagrade i zahvalnicima učesnicima kolonije, a to će upotpuniti pojanje hora Slovo ljubve”, istakao je dr Milošević.

Organizatori mole sve koji dođu toga dana da se drže rastojanja i da nose maske.

„Ove godine, zbog epidemiološke situacije neće biti okupljanja u zatvorenom prostoru, niti beseda i koncerata, a umesto toga u pripremi je interenet stranica `Dani patrijarha Pavla` gde će se nalaziti svaki korak, od početka osnivanja do današnjeg dana. Osim toga, predviđeno je i izdavanje časopisa. To je veoma odgovoran posao, ali mi smo se odlučili da se u njega upustimo”, kazao je dr Milošević.

Turistička organizacija Čačak i Grad Čačak, kao pokrovitelj, potpomogli su održavanje Dana patrijarha Pavla sa 700 hiljada dinara.

INFO 24 / GZS / Foto: GZS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *