OTVORENO RAZVOJNO SAVETOVALIŠTE ZA DECU SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

U sklopu saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije u Domu zdravlja Kraljevo svečano je otvoreno novoopremljeno Razvojno savetovalište. Cilj je da se omogući pravovremena podrška deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama kroz rad intersketorskog tima za porodično orijentisane rane intervencije.

„Naš prvi kontakt je bio nestvaran zato što sam prvi put naišla na neočekivanu podršku i, pre svega, razumevanje. Posle završenog intervjua, od kojeg počinje naša transformacija, život moje porodice dobija novi smisao. Kućne posete su bile od velikog značaja, kao i niz drugih aktivnosti, koje sam sprovodila planiranim programom. Bila sam na izmaku snage i borbe, ali porodično orjentisane rane intervencije su nešto najbolje što može da se pruži porodicama koje se susreću sa sličnim problemima“, smatra Sandra Pešić, majka deteta koje je bilo uključeno u PORI program.

Prema procenama stručnjaka, u Srbiji oko 60.000 dece uzrasta do šest godina ima potrebu za uslugama rane intervencije, a dokazano je da, ako su prepoznate na vreme, razvojne poteškoće mogu biti prevaziđene pre polaska u školu kod čak 70 odsto dece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *