Otvorena kineska fabrika „Janfeng“ u Kragujevcu. Vučić: Prvi put u istoriji stopa nezaposlenosti ispod 10 odsto

Predsednik Vučić rekao da je danas važan dan za Kragujevac i Srbiju. Zahvalio je ambasadorki Čen Bo na velikom angažovanju na dovođenju kompanije „Janfeng“ u Srbiju i čestitao prvim zaposlenim radnicima, a ima ih 193.

„Prva produkciona linija je instalirana, druga je stigla, a treća i četvrta stižu do aprila. Očekujem prvih 400 zaposlenih do kraja ove godine, a 800 do kraja 2023. godine“, rekao je Vučić.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je Kragujevac srpski grad poznat po automobilskoj industriji, po „Zastavi“.

„Mogu reći da je kompanija našla pravo mesto za sebe u Srbiji“, rekla je ambasadorka i dodala da će do 2023. godine vrednost proizvodnje dostići 76 miliona evra.

„Uverena sam da će otvaranje fabrike koristiti razvoju fabrike u Evropi, ali i ekonomskom prosperitetu Kragujevca“, rekla je ambsadorka Čen Bo.

Automobilska industrija pomera se ka istoku 

Predstavnik fabrike Stiv Mesaroš je rekao da su izabrali Srbiju za širenje svoje proizvodnje jer se automobilska industrija pomera ka istoku.

„Mnogi naši kupci i proizvođači su uspostavili fabrike u centralnoj i istočnoj Evropi prethodnih godina. Ovo je dobra geografska pozicija, koja može da podrži naše operacije u centralnoj Evropi i nove planove za efikasan transport“, rekao je Mesaroš.

Otvorena kineska fabrika „Janfeng“ u Kragujevcu
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da je fabrika za manje od 10 meseci izgrađena, sa sve kupovinom zemljišta, dozvolama, gradnjom i opremanjem.

„Ovo je prva velika kineska fabrika u Kragujevcu u kojoj će biti zaposleno 800 radnika, 800 porodica dobiće još jednu platu“, rekao je Nikolić, zahvalivši kineskoj kompaniji koja je prepoznala potencijal Kragujevca.

Kineska kompanija „Janfeng otomotive intiriors“ je svetski lider u proizvodnji komponenata za unutrašnjost najpoznatijih svetskih proizvođača, poput „Mercedesa“.

Kompanija, sa sedištem u Šangaju, ima oko 110 proizvodnih pogona i tehničkih centara u 20 zemalja i više od 32.000 zaposlenih.

Prvi put u istoriji stopa nezaposlenosti ispod 10 odst0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji prvi put otkako se meri pala ispod 10 odsto i iznosi – 9,5 odsto.

„Prvi put od kada se meri stopa nezaposlenosti, a to je od 1995. godine, ona je manja od 10 odsto i zinosi 9,5 odsto“, rekao je Vučić u Kragujevcu.

Vučić je rekao da su građani Srbije pokazali da marljivošću, strpljenjem, trpeljivošću i velikim radom možemo zemlju koja je imala nezaposlenost 24-25 odsto, da izvučemo iz krize i da nivo nezaposlenosti spustimo na prihvatljiv.

Poručio je da je cilj da nivo nezaposlenosti bude na nivou EU, između šest i sedam odsto i da ćemo tada moći da kažemo da smo potpuno zadovoljni.

INFO 24 / RTS, Tanjug / foto: Predsedništvo RS 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *