Otvorena izložba radova mladog kraljevačkog umetnika: Šuma kao izazov za stvaralaštvo

U galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu otvorena je samostalna izložba mladog kraljevačkog umetnika Željka Radovića pod nazivom „Crtež kao izazov u susretu sa prostorom šume“.

 – Željko se već na samom početku svojih studija posvetio istraživanju motiva šume, drveća, vladajući svim likovnim elementima kako bi kompoziciono na većim formatima što vernije to dočarao.

Tehnika je kombinovana, od olovke preko tuša, pera i markera, do akvarelskih momenata koje je vešto i majstorski uklapao i stvarao impresiju treperenja svetla u krošnjama, ostavljajući utisak strujanja vazduha i likovnog kretanja te mase objekata, rekla je na otvaranju izložbe umetnica Slađana Miljković.

Ona je dodala da je Radović kroz master rad uspeo da pomeri klasičan pristup i da je dao na važnosti jedinstvenoj atmosferi šume. Istovremeno je pročistio kompoziciju u korist površine, forme i prostora nad filigranskim detaljem koji je, opet, zadržan kao element njegovog crteža.

Radović je već imao jednu samostalnu izložbu u Kulturnom centru, a učestvovao je na brojnim grupnim izložbama.

Dobitnik je pohvale Fondacije „Vladimir Veličković“ za crtež i prve nagrade za akvarel na „Street Art“ festivalu u Kraljevu 2017. godine.

 Željko Radović rođen je 1996. godine u Kraljevu gde je završio Umetničku školu. Diplomirao je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi profesora Željka Đurovića, a na istom fakultetu je ove godine i magistrirao, u klasi profesorke Jelene Šalinić Terzić.

INFO 24 / kurir.rs / Foto: kurir.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *