OTVOREN RUDNIK U BORU Vučić: Zaposleno je još 1.780 ljudi, prosečna plata će biti više od 100 hiljada dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata “Čukaru Peki”, koja se održava u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru.

Svečanost je počela nekoliko minuta posle 12 časova, simbolično, pokretanjem proizvodnog točka.

Predsednik je istakao da je posao završen za manje od tri godine.

Vučić je upitao zaposlene kakva im je oprema u rudniku, na šta je dobio odgovor da je odlična i da je sve automatizovano.- Da nismo ovo uradili, gde bi nam spasa bilo? – upitao je predsednik.

Veličanstveno izgleda, a za tako kratko vreme je urađeno, nisam sanjao – poručio je Vučić ambasadorki NR Kine Čen Bo.

Obraćanje direktora fondacije

– Poštovani predsedniče Vučiću i ambasadorko Čen Bo, dobar dan svima. Sa velikom radošću danas puštamo u rad rudnik, želim da izrazim najiskrenije čestitke i ovim putem vas se iskreno zahvaljujem – rekao je na početku obraćanja direktor fondacije i dodao:

– Srbija i Kina su čelični prijatelji. Želimo da pomognemo Srbiji da postane druga zemlja u Evropi za proizvodnju bakra. Puštanje u rad ove kompanije značajno je za veliki broj radnih mesta, rast infrastrukture, trgovine…

Obraćanje Čen Bo

– Danas je veliki dan za saradnju Srbije i Kine, a posebno za grad Bor i ceo okrug. Veoma sam srećna zbog više stvari. Ovaj rudnik je izgrađen kao zeleni rudnik, ispunjava sve standarde. Zajedno sa starim rudnikom u Boru, a do kraja godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi. Takođe, rudnik je do sada zaposlio 500 radnika iz ovog kraja. Kinesko-srpska saradnja napreduje velikim koracima – rekla je Čen Bo i naglasila da se nada da će saradnja postići još dobrobiti za obe zemlje.

Obraćanje predsednika Vučića

–  Ponosni smo sa naše prijateljstvo sa Kinom i predsednikom Si Đinpingom.  Nije uvek lako predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena. Uvek imate one kojima će interesi drugih biti preči od interesa zemlje. Uvek smo sa kineskim partnerima uspevali da isplivamo i pobedimo teškoće – istakao je Vučić.

– Dva od tri najveća izvoznika su kompanije iz NR Kine. Želim da naglasim da imate u vidu da je 2018. godine prosečna plata bila 68 hiljada, a danas je 98.200 i imamo obećanje da će ići više od 100 hiljada. Zaposlili su do sada 1.780 ljudi. Za rudnu rentu smo uzeli tri puta više novca nego pre tri godine. Otvorili smo rudnik koji je potpuno urađen na najmoderniji način, čuva životnu sredinu, ima sve neophodne prečistače – rekao je Vučić.

– Ne zaboravite da je u Boru prosečna plata pre devet godina bila nešto više od 400 evra, a sada je 647 evra, veća nego u Novom Sadu. Hvala vam, kineski prijatelji, na tome – kazao je predsednik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *