Otvoren poziv za prijavu kompanija za program „Moja prva plata“

Počev od petka, 20. avgusta, u narednih mesec dana otvoren je poziv za poslodavce za učešće u programu „Moja prva plata“ koji će se ove godine ponovo realizovati.

Javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ raspisala je Nacionalna služba za zapošljavanje. Cilj ovog programa je podsticanje osposobljavanja i zapošljavanje mladih, kao i pružanje podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

U okviru drugog ciklusa programa „Moja prva plataˮ 10.000 mladih  do 30 godina, će imati mogućnost da u periodu od 9 meseci steknu svoje prvo praktično iskustvo u struci, kod privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica kao i javni sektor). U 2021. godini izdvojena su veća finansijska sredstva za njihove mesečne naknade, pa će korisnicima programa sa srednjim obrazovanjem biti obezbeđena mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a korisnicima sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara. Poslodavci imaju mogućnost da kandidatima koje odaberu uplaćuju dodatna sredstva u svakoj fazi trajanja programa.

Od 20. avgusta, u narednih mesec dana je otvoren poziv za prijavu kompanija za učešće u programu, dok će poziv za mlade biti otvoren od 1. do 31. oktbora 2021. godine.

Program „Moja prva plataˮ je pokrenut prošle godine i postigao je veliki uspeh, budući da je 8.453 mladih dobilo priliku da steknu prvo radno iskustvo kod 5.177 poslodavaca. Prema anketi učesnika prvog ciklusa programa sprovedenoj tokom jula ove godine, podaci pokazuju da bi više od 90 odsto mladih preporučilo ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi kod istog poslodavca nakon isteka ovog programa. Ohrabruje i podatak da bi 62 odsto poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju želelo da zaposli svog kandidata.

Zahvaljujući dobrim rezultatima prvog ciklusa, Vlada je odlučila da se program nastavi i ove godine.

Program „Moja prva plata“ realizuje se na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o programu podsticanja zapošljavanja mladih. Program je takođe i jedna vrsta dodatne podrške procesu integracije nezaposlenih mladih na tržište rada i podrške privrednicima tokom krize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *