OTKRIVAMO Srbija bila na ivici energetskog KOLAPSA jer je Zorana INSISTIRALA NA BOJI PEČATA

Ministarstvo energetike i rudarstva kojim upravlja Zorana Mihajlović odugovlačilo je izdavanje dozvole za upotrebu kopa E, zbog čega je i došlo do privremenog kolapsa energetskog sistema Srbije. Ministarstvo je mesecima vraćalo projekat za ovo polje, koje je glavni izvor sirovine, a među razlozima je niz banalnosti poput boje pečata EPS i dileme koja je originalnija – crna ili plava.

Udarne vesti koje su pre oko desetak dana mogli da čuju oni koji su imali struju bile su gotovo beznadežne: “U Kolubari nema uglja, loži se blato”… “Blokovi Tenta van stroja”… Osim pojedinih medija i društvene mreže preplavili su snimci mulja koji se iskopava umesto uglja. Činjenica, deo Srbije je u mraku. Počinje i utrkivanje ko je kriv za kolaps. Resorna ministarka Zorana Mihajlović oglasila se među prvima i nije imala dilemu – prozvala je EPS i njegovo najviše rukovodstvo.

Ministarka je prebacujući krivicu isključivo na druge, tačno rekla kada je navela: “Kopovi nisu primpremljeni na vreme”. Međutim, nije dala odgovor zašto kop nije pripremljen na vreme. Tako su bez odgovora nadležnih svih ovih dana ostala glavna pitanja: Šta se dogodilo sa dugo najavljivanim poljem E i zašto su radnici Kolubare umesto da iskopavaju ugalj, kopali po sirovini nalik mulju?

“Blic” se nije zadržao na pitanjima, ali ni na sumnjama. Otkrivamo šta se sve mesecima unazad dešavalo iza kulisa vezano za struju i grejanje. Ko je i kakve bitke vodio.

Za početak razjašnjenje: Polje E trenutno je presudan kop za obezbeđivanje energetske stabilnosti Srbije, najavljivano je godinama unazad, ima uglja, kako se procenjuje, dovoljno za narednih 50 godina.

Boja pečata

Elektroprivreda Srbije (EPS) je projektnu dokumentaciju za polje E predala 2. jula ove godine. Prvu zvaničnu informaciju, odnosno primedbe, Ministarstvo šalje EPS-u gotovo dva meseca kasnije. Kako za “Blic” kaže izvor iz Ministarstva energetike, potkrepljujući svaki navod dokumentacijom koju smo imali na uvid, Ministarstvo odgovara – 26. avgusta. Potom Ministarstvo po drugi put odbija projekat i iznova vraća tokom septembra. Tokom “procesa odobravanja” projekta odvija se i zvanična i nezvanična komunikacija na relaciji Ministarstvo – EPS. Pojedini ministarkini najbliži saradnici uveravaju nadležne u EPS da će sve “srediti”. To međutim, ostaje samo na rečima, o čemu postoji i zapisnik sa jedne od sednica Nadzornog odbora EPS.

Blic prenosi deo primedbi Ministarstva energetike upućenih svom Javnom preduzeću, a zbog kojih je proces dobijanja dozvole za početak rada na kopu, najviše podsećao na višemesečno odugovlačenje i nadmudrivanje:

Jedna od najbizarnijih dilema Ministarstva je – koje je boje originalni pečat EPS. Da li je originalni pečat EPS crn ili plav.

“Blicov” izvor iz Ministarstva energetike pojašnjava:

– Da ne bude zabune, pečat je naravno originalan, nije sporan logo, ali je Ministarstvo insistiralo zapravo na boji mastila. Dakle pitanje boje jastučića u koji se umače pečat. Koja je boja originalnija crna ili plava. Uz primedbu da li je originalni pečat crn ili plav bila je praktično i dilema oko hemijske i kako onda treba da bude potpisano… bukvalno da li je originalno ako je potpisano crnim – kaže izvor Blica iz Ministarstva energetike.

‘Ažurnost’ Ministarstva koja je zapela na boji jastučića za pečat, nije se tu završila. U dokumentaciji smo našli i zahtev da bude potpisana svaka sveska koja ide uz taj projekat iako je investitor, odnosno EPS, dostavio noseći dokument u kome su i sveske, a na kome je sve zvanično potpisano.

Sagovornik “Blica” pojašnjava da je za sve investiocione projekte pravilo da projektni zadatak bude – original u jednoj svesci.

– U ostalim sveskama idu kopije. Međutim, vraćeno je EPS-u i traženo da sve prateće sveske budu original, a ne kopije. To nije praksa. Svakako ta primedba zahtevala je dodatno, iznova i iznova, overavanje svih svesaka – kaže “Blicov” izvor. Pečat je originalan, ali je Ministarstvo insistiralo na boji mastila. Dakle pitanje boje jastučića u koji se umače pečat!

Uvidom u dokumentaciju, među zahtevima zbog kojih je projekat vraćan, su i zamerke oko potpisa odgovornih lica iz EPS. Dakle redom pojašnjeno: EPS je predao dokumentacija sa potpisima, ali Ministarstvo to odbija, vraća i traži pojašnjenje – da li su potpis stavila lica koja imaju pravo na potpis, da li su potpisi deponovani…

Ministarka Zorana Mihajlović poslednjih meseci, dok se odvijala ova „energetska drama“, nijednom rečju nije pomenula kop E, niti da postoji bilo kakav problem. Preciznije, u čestim javnim nastupima ministarke nije bilo reči o EPS, ugroženoj zimskoj sezoni, bilo kakvim kašnjenjima. Ministarka se sve vreme bavila termoelekranama, njihovim eventualnim gašenjem. Bavila se zaustavljanjem izgradnje Termoelektrane “Kolubara B”, zbog čega su održani i protesti. Može se slobodno zaključiti da je glavna tema ministarke energetike pred ovu zimsku sezonu bila – zelena energija…

Potpisi

A sad, vratimo se na druge primedbe zbog kojih je vraćan projekat. U trenutku drugog vraćanja projekta iz Ministarstva, priprema polja već dobrano kasni.

Novi krug primedbi stiže krajem septembra. Ovog puta ministarstvo traži da svaka stranica projekta bude potpisana. Jednostavno rečeno, tehničko lice u svim knjigama na svakoj stranici mora da se potpiše. Ovaj zahtev je upućen iako je kao po ustaljenoj praksi projekat pečatiran i na nosećoj stranici potpisan. Izvor iz Ministarstva navodi da ni ovaj zahtev Ministarstva nije bio uobičajen, pa je tada većini upućenih bilo jasno da postoji “nešto u pozadini čitave priče”.

Među zahtevima Ministarstva bilo je i da se izmene granice kopa. Na osnovu dokumentacije može se zaključiti da projektom definisane granice kopa nisu za Ministarstvo bile prihvatljive. Traženo je povećanje kopa. I tako se ušlo u novi začarani krug. Prvobitna vrednost polja odnosno, projekta morala je da se uveća. Tako i položene menice. Izvor “Blica” iz Ministarstva kaže da ne može da tvrdi koliko je redigovanja preživela stavka “veličina polja”, ali je siguran da je “menjana više od dva puta”.

“Blic” je pokušao da dobije pojašnjenje i u EPS. Jedan od inžinjera koji je u strahu za posao zamolio da mu ne pominjemo ime, na pitanje da li je uobičajeno da ministarstvo menja granice kopa kaže:

– Mogu da pričam iz iskustva na terenu. Treba da se zna da je svaki kop živa stvar, stvari se menjaju u hodu, naiđete na nešto što niste računali, planirali, očekivali. Zato i kažem kop je živa stvar. Prilikom kopanja se na terenu direktno menja jer se prosto tada otkrije da u nekom drugom pravcu ima više sirovine, ili je lakše ili neke druge okolnosti diktiraju drugačiji pristup. Činjenica da tokom rada dolazi do izmena onog na papiru i to diktiraju dešavanja na terenu – kaže inženjer.

Dlaka u jajetu

Posle svega moglo bi se zaključiti da je za otvaranje glavnog kopa – polja E, tražena bukvalno dlaka u jajetu. Izvor “Blica” iz Ministarstva svedoči da se ceo proces sumnjivo odvijao i ne samo zbog razloga i načina na koji je projekat vraćan EPS.

– Ako se dobijanje dozvole za najbitniji kop uporedi sa procesom koji je pratio odobravanje polja C vidimo da su u isto vreme primenjivani dvostruki aršini. Projekat polja E počeo je da se radi po starom Zakonu o rudarstvu. U međuvremenu zakon je pretrpeo neke izmene i Ministarstvo je vratilo EPS-u projekat i da bi se izmenile stavke i uskladile sa novim odredbama Zakona. S druge strane istovetna situacija je sa poljem C. Rad na ovom polju takođe je započet po starom zakonu međutim, ništa nije traženo dodatno, a dobijena je dozvola. Ali, na tom polju su radili ipak neki drugi ljudi iz Ministarstva, a ne oni bliski ministarki – kaže naš izvor.

Sve vreme dok je ministarstvo vraćalo i tražilo nove izmene i dorade, odvijala se i usmena razmena iinformacija i konsultacija na relaciji Ministarstvo – EPS. Pre nekoliko dana iz Nadzornog odbora EPS za medije su potvrdili da je ministarkin pomoćnik Zoran Ilić obećavao “da će to da reši, ali ništa nije uradio”. Otkopavanje polja E bilo je tema i na sastacima Nadzornog odbora.

– Veliki problem je usporen rad na Projektu za ulazak u otkopavanje polja E u ogranku rudarskog basena “Kolubara”. Nekoliko puta je projekat poslat u Ministarstvo energetike, ali je svaki put vraćen na doradu. Zbog toga se kasni sa otkopavanjem glavnog ugljenog sloja na ovom ugljenokopu i samim tim se dobija ugalj slabije kalorijske vrednosti – mavodi se u jednom od zapisnika sa sednice NO.

Zorana Mihajlović: “Tražili smo da se završi projektno-tehnička dokumentacija”

Poslednjih dana u javnosti bojažljivo je otvoreno pitanje polja E i uloge ministarke u odlaganju posla. Pre dva dana odgovarajući na pitanje o otvaranju Polja E, Zorana Mihajlović je iznela svoje viđenje celog procesa. Ona je rekla da je Ministarstvo proteklih meseci ukazivalo na nedostatke u projektno-tehničkoj dokumentaciji. Međutim, i ustvrdila da je EPS već duže vreme obavljao radove na Polju E bez dozvole.

– Oni su to radili i pre nego što sam ja postala ministarka rudarstva i energetike. Mi smo od početka tražili da se završi projektno-tehnička dokumentacija. Tehnološka disciplina je uslov, jer postoje zakoni i pravila koja treba da se poštuju. Sve je završeno i zvanično je EPS dobio odobrenje – rekla je Mihajlovićeva.

Odobrenje pred Novu godinu

Prema poslednjim saznanjima “Blica”, EPS je dobio i zvanično odobrenje za početak radova pred novogodišnje praznike. Ministarka je međutim, u javnosti rekla da je dobijena potvrda u trenutku kada to još nije bio slučaj.

/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *