Onlajn konferencija “Dijalog sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja”

„Republika Srbija uspešno se izborila i nastavlja da se bori sa svim izazovima koje je donela pandemija korona virusa, a najvažnija borba koju je naša zemlja dobila u toku pandemije, pored nabavke dovoljne količine svih vakcina za kompletnu imunizaciju naših građana, jeste očuvanje radnih mesta“, navela je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na onlajn konferenciji “Dijalog sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja”.

Konferenciju su organizovale Nemačko – srpska privredna komora (AHK Srbija), Francusko – srpska privredna komora (CCIFS) i Komora italijansko – srpskih privrednika (CCIS).

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da očuvanje radnih mesta predstavlja izuzetan uspeh Srbije u okolnostima u kojima su se čak i neke od najrazvijenijih zemalja teško snalazile. Kako je rekla, Ministarstvo i Vlada Republike Srbije će se i dalje najsnažnije boriti za poboljšanje poslovnog ambijenta, a samim tim i za nova radna mesta i očuvanje postojećih.

„Jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu biće i nastavak suzbijanja sive ekonomije, čemu će značajno doprineti izmene i dopune Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema rečima ministarke, tokom 2020. godine izvršeno je preko 62.000 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. Zatečeno je skoro 6.000 lica u faktičkom radu – radu na crno, što je za 54% manje nego u 2019. godini. Posle nadzora, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 4.072, odnosno sa 68% lica koja su bila zatečena na radu na crno. Podneto je skoro 4.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 40 krivičnih prijava, a ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka iznosi gotovo 260 miliona dinara.

Ministarka je kao dobar primer u suzbijanju sive ekonomije navela reformu sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi koja je uspešno sprovedena primenom Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima i dodala da se radi i na pripremi nacrta zakona kojim će se proširiti obuhvat reforme sezonskog zapošljavanja na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i na pomoć u kući.

Prof. dr Kisić Tepavčević istakla je da je pojednostavljenje izdavanja dozvola za rad preduslov za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, što je postignuto izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Kako je navela, u okviru sistema politike zapošljavanja kreiraju se i realizuju mere aktivne politike zapošljavanja, sa ciljem unapređenja zapošljivosti nezaposlenih lica i podsticanja zapošljavanja.

Ministarka je istakla i važnost donošenja Strategije zapošljavanja za period 2021-2026. čiji je glavni cilj omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti, a u toku je i izrada pratećeg Akcionog plana. Podsetila je i da je Ministarstvo početkom godine objavilo i Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće, koji poslodavcima daje praktične smernice i preporuke.

„Ministarstvo će nastaviti sa izmenama i unapređenjem zakonodavstva u okviru Poglavlja 19, koje obuhvata oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Cilj nam je da se stvori dobar poslovni ambijent u kome će poslodavci moći da unaprede svoje poslovanje i da pri tome unaprede uslove rada za zaposlene“, zaključila je prof. dr Kisić Tepavčević.

U okviru onlajn konferencije “Dijalog sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja” stručnjaci iz Sektora za rad i zapošljavanje, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorata za rad odgovarali su na pitanja predstavnika Nemačko – srpske privredne komore, Francusko – srpske privredne komore i Komore italijansko – srpskih privrednika.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet