Oko 15 odsto privrednika nije platilo članarinu Privrednoj komori

Sva privredna društva koja su registrovana u APR-u po slovu zakona moraju plaćati članarinu Privrednoj komori Srbije, koja se u zavisnosti od veličine pravnog subjekta kreće od jednog do 185.000 dinara. Budući da je Zakon o privrednim komorama usvojen januara 2017. Ustavni sud je dve i po godine ocenjivao ustavnost ove naplate, a mnogi privrednici u tom periodu članarinu nisu plaćali. Prema rečima Zvonka Tufegdžića, direktora Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga, svega 15 odsto privrednika nije izmirilo dugovanja prema Komori za protekle dve godine.

Članstvo u Komori je bilo obavezno do 2013. godine, kada je zakon promenjen i ta obaveza skinuta sa troška privrednicima. Međutim, 2017. je usvojen novi Zakon o privrednim komorama koji predviđa obavezno članstvo. Iako se u javnosti pojavljuju razne informacije u Komori tvrde da dugovanja privrednika nisu prevelika.

Mi nemamo veliki problem na području regiona. Naša naplata je oko 85 odsto. Svima koji su dugovali, a nisu se odazivali pozivu, upućene su opomene. Mi se nadamo da u narednoj godini nećemo imati preduzeća koja ne plaćaju članarinu”, izjavio je Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga.

U Privrednoj komori Srbije narednog meseca će biti održana Skupština na kojoj će privrednici odrediti iznos članarine za narednu godinu. Najvišu tarifu u čitavoj firmi plaćaju samo najveće firme.

„Najviši iznos članarine u Gornjem Milanovcu plaćaju samo dva preduzeća, odnosno dve velike firme. Svi ostali su po veličini i iznosu, daleko ispod toga. Privrednici procenjuju i razrezuju iznos članarine. Tako će biti i sada. Narednog meseca je Skupština na kojoj će privrednici zauzeti stav o iznosu članarine za narednu godinu”, zaključuje Tufegdžić.

Od plaćanja članarine Provrednoj komori izuzete su firme koje su u stečaju, kao i firme koje imaju određene, zakonom definisane, probleme. Da bi bili pošteđeni plaćanja privrednici treba da podnesu zahtev, a konačnu odluku donosi Komisija Privredne komore koja se bavi ovim pitanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *