ODRŽANA OSMA SEDNICA zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije

           Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić učestvovao je na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU i Republike Srbije, na kojoj se razgovaralo o održivom oporavku od krize izazvane pandemijom Kovid 19 i ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja Srbije EU.

          Ovo je prvi sastanak Odbora koji se održava nakon godinu dana pauze izazvane pandemijom Kovid 19 i na kome su dogovorene smernice za rad ovog tela u narednih pet godina, ali i razmotreni efekti koje je pandemija izazvala na regionalnom i lokalnom nivou.

          Državni sekretar Rakić izrazio je punu posvećenost Ministarstva radu Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU i Republike Srbije, imajući u vidu da je proces evropskih integracija spoljnopolitički prioritet Srbije, a reforma javne uprave jedan od stubova procesa evropskih integracija, ali i prioriteta rada Ministarstva u ovom mandatu.

          „Zajednički zadatak Odbora, ali i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da se pomogne u promovisanju  dijaloga i saradnje između lokalnih i regionalnih vlasti EU i Srbije, što je ujedno i priprema za učešće naših lokalnih i regionalnih vlasti u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije“, poručio je Rakić.

          Govoreći u sesiji sednice koja je bila posvećena održivom oporavku od krize izazvane pandemojom Kovid 19, Rakić je podsetio na poruke koju su članovi Odbora poslali sa sastanka održanog u novembru 2019. godine, kada je ukazano na važnost reforme u oblasti eUprave i digitalizacije, koja se pokazala kao važna i neophodna za funkcionisanje države i upravljanje krizom u vreme izbijanja pandemije. On je izvestio Odbor o koracima koje je Srbija sprovodila odgovarajući na krizu izazvanu virusom Kovid 19 i efektima koje su reforme koje su do sada sprovođene imale na očuvanje života stanovništva zemlje i njenu privredu.

          „Zahvaljujući reformama sprovedenim prethodnih godina država je izdvojila gotovo 12,5 odsto BDP-a kao direktnu pomoć građanima i privredi, sa ciljem smanjenja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom. Pored ovoga Srbija je pokazala da je jedan od lidera u svetu u procesu vakcinacije stanovništva protiv virusa Kovid 19, ali pokazala i solidarnost i humanost, što su temeljne evropske vrednosti, donirajući opremu i vakcine za susede iz regiona, što će nastaviti da čini i u budućnosti“, poručio je Rakić.

            On je naveo da je Srbija kao društvo pokazala da sve reforme koje sprovodi i koje će tek sprovoditi nemaju za cilj samo puko ispunjavanje kriterijuma radi pristupanja EU, već one služe građanima Srbije, kako bi država postala servis svojih građana, što je i u skladu sa nedavno usvojenom novom Strategijom reforme javne uprave, čiji moto glasi UPRAVA PO MERI SVIH NAS – uprava po meri građana i privrede.

          „Ne treba zaboraviti da ni u jednom momentu, nijedan segment našeg društva nije stao, kao i da nijedna kategorija stanovništva nije zaboravljena u ovoj krizi, posebno one koje su najugroženije. Pokazali smo da posedujemo, ali i primenjujemo vrednosti na kojima počiva EU i nastavićemo dalje da reformišemo svoje društvo, a posebno svoju javnu upravu“, zaključio je državni sekretar Rakić.

Današnjoj sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU i Republike Srbije predsedavali su kopredsedavajući Franc Šausberger, predstavnik Parlamenta Salcburga i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, a pored predstavnika srpskih i evropskih institucija na sednici je govorio i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet