Održana obuka „Zelene javne nabavke” u Gradskoj upravi

U zgradi Gradske uprave  je održana obuka „Zelene javne nabavke” koju je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u saradnji sa preduzećem „Victoria consulting”.

Predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Vesna Šabanović istakla je da se današnja obuka odnosi na širenje znanja o zelenim javnim nabavkama i cirkularnoj ekonomiji, a učesnici su zaposleni u Gradskoj upravi.

Zelene javne nabavke su jedan od instrumenata koji može značajno doprineti ostvarivanju održivog razvoja Republike Srbije, pre svega, efikasnijim korišćenjem prirodnih resursa, podsticanjem inovacija i poslovanja po principima cirkularne ekonomije. Cilj ove obuke je da se zaposlenima u Gradskoj upravi Grada Beograda ukratko predstave osnovni elementi zelenih javnih nabavki, kako bi nabavljali proizvode koji najmanje oštećuju životnu sredinu. Nabavljanje proizvoda koji će imati manji ekološki uticaj, odnosno da se prilikom njihove proizvodnje troši manje resursa, te da nakon upotrebe odlaze na reciklažu i u ponovnu upotrebu, predstavlja cirkularnu ekonomiju – precizirala je Vesna Šabanović.

Predstavnik preduzeća „Victoria consulting” Dragana Petrović, koja je danas održala predavanje na temu „Zelene javne nabavke”, istakla je važnost širenja informacija o današnjoj temi kako bi Grad Beograd mogao nabavljati proizovde i ostvarivati usluge koje su povoljnije za životnu sredinu.

U prethodnom zakonu su postojali određeni mehanizimi za zelene javne nabavke, međutim sada se otvaraju nove mogućnosti, te će se uvesti praćenje zelenih javnih nabavki, koje su jedan od stubova cirkularne ekonomije. Tema zelenih nabavki posebno je aktuelna u svim izmenama koje su planirane novim strateškim dokumentima Republike Srbije, kao i novim Zakonom o javnim nabavkama. U Srbiji se priprema analiza za cirkularnu ekonomiju, u koju će biti uključene i zelene javne nabavke – kazala je Dragana Petrović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *