ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA PROJEKTA UREĐENjA ALMAŠKOG KRAJA

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je javnoj prezentaciji Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorno kulturno-istorijske celine Almaški kraj, koja je održana u Kulturnoj stanici „Svilara“.

– Almaški kraj, jedan od najstarijih delova Novog Sada, ima zaštićen status na nacionalnom nivou. Nakon brojnih programskih aktivnosti, sledi i njegova rekonstrukcija i uređenje. Udruženje „Almašani“ nastalo je tako što su ljudi poželeli da urade nešto dobro za sebe, za svoj kraj i svoj grad, pa su tako pokrenuli širu zajednicu da se uključi i postigli izvanredne rezultate. Gradska uprava za kulturu predano radi na tome da zajedno čuvamo svoj identitet, ono po čemu smo posebni, i da iskoristimo tu autentičnost kao pokretač razvoja. Da bi celina bila zaštićena u potpunosti, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh mesta kroz prikladnu urbanu opremu, uličnu rasvetu, hortikulturno i parterno uređenje – istakao je Dalibor Rožić i dodao – Iz tih razloga javila se ideja o izradi Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji će biti realizovan na osnovu Sporazuma o zajedničkom investiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada. Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za oživljavalje bogate nematerijalne tradicije, za neuporedivo kvalitetniji život lokalnog stanovništva i za razvoj turističke ponude Novog Sada.

On je takođe podsetio da je saradnja civilnog i javnog sektora na ovom projektu zapažena kao primer dobre prakse, ne samo u nacionalnim, već i u evropskim okvirima. Naime,  na nivou Faro mreže Saveta Evrope ova vrsta saradnje predstavljena je na godišnjem skupu mreže u Bordou.

Kako je rečeno na javnoj prezentaciji, projekat za je podeljen u više faza. Prva faza se prostire na jugoistočnom delu prostorno kulturno-istorijske celine i obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićevu, Milovana Vidakovića, deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve. Druga faza obuhvata centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice „Svilara“, kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića. Početak radova za izvođenje 1. faze je planiran za kraj 2022. godine, dok će se najveći deo radova izvoditi tokom 2023. godine.

U Udruženju „Almašani“ naglašavaju da je u poslednjih nekoliko godina to udruženje ostvarilo saradnju sa donosiocima odluka i nadležnih ustanova na nivou Grada Novog Sada na najvišem mogućem nivou. Kako ističu, urbana obnova Almaškog kraja zasnovana je na poštovanju materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja, o čemu svedoči i činjenica da će projektom upravljati Zavod za zaštitu spomenika kulture. Prezentaciji su takođe prisustvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, predsednik udruženja „Almašani“ Marijan Majin i predstavnici projektantske kuće „DBA“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *