Održana 30. sednica Opštinskog veća: Manjii porez za građane

Na 30. sednici  Opštinskog veća, držanoj 15. novembra, na dnevnom redu se našla i poreska politika za narednu godinu u opštini Bajina Bašta. Veće je dalo smernice opštinskim organima za izradu te politike za 2020. godinu. Paramteri koji utiču na visinu poreza ove gdine su povoljniji u odnosu na lene. Prošle godine prodate su 24 privatne kuće, ova godine 17. i cena je bila dosta manja. Ove godine poreska osnovica u drugoj zoni bila 39 hiljada dinara, a iduće biće 29.

To će uticati da porez na kuće bude manji. U trećoj zoni 2018. on je bio 25 hiljada u idućoj godini pašće na 15. Kad je u pitanju poslovni prostor, i tu će porez biti znatno manji. Prodato je 7 lokala što je 50 posto manje nego prošle godine. To će omogućiti da se poreska osnovica sa 92 hilhade dinara spusti na 35 hiljada dinara.

 Mi ne možemo puno da utičemu na kreiranje poreske politike jer nju određuje promet. Ako je promet kuća i lokala visok, visoka je i poreska stopa. Uputićemo dopis Ministarstvu finansija i tražiti da se poreska osnovica drugačije reguliše jer nagli skokovi i padovi ne odgovaraju građanima, ali ni opštinskom budžetu – kaže predsednik opštine Radomir Filipović.

Jedna od tački dvenog reda bila je vezana za plan investicija u oštini Bajina Bašta za 2020. godinu. Bilo je dosta rasparve i raznih mišljenja.

Bilo je dosota burno iz razloga što su potrebe naših građana i opštine velike, a budžet dosta skroman i ne može da to sve u jednoj godini podrži. Smtramo da je najbitnije da privedemo kraju ono što smo započeli. Pre sevga mislim na rekonstrukciju Trga Dušana Jerkovića. U januaru ćemo raspisati javnu nabavku za radove od Trga do Ulice Braće Ninčić. Nećemo raspisati tender za uređenje parka isperd zgrade Momopola iz razloga što treba razgovarati sa vlasnikom Monopola i videti da li on ima neku potrebu i interes. Neka saznanja govore da su zainteresovani drugi investitori pa i Kinezi – dodaje predsednik OV Radomir Filipović.

Goran Đunišijević i Siniša Spasojević na sednici OV

Na sednici je rečeno da je završena projektna dokumentacija za ulicu Rajka Tadića i Ivane Vane Ivanović čije uređenje će koštati oko 60 miliona dinara.

To nam je veza između dve industrijske zone. Računam da od  Ministarstva privrede iduće godine dobijemo polovinu potrebnih sredstava, a PDV mora platiti lokalna samouptava. Potrebno je saobraćajnicu od zgrade Suda presvući novim asfaltom sve do pijaca. U 2020. godini biće uređena i Ulica Svetosvska, kao i Ulica Vuka Karadžića. Narednih dana očekujemo izvođenje radova na trotoarima u Ulici vojvode Putnika gde smo ranije postavili novi asfaltni kolovoz. Završetkom tih poslova, polako bi doveli centar grada u potpun red. Ostaje nam rad na Glavnoj ulici, izmeštanje parkinga u zoni između Svetosvske i Vuka Karadžića i uređenje zone šetališta. U cilju sređivanja uže zone grada, održan je sastanak sa upravnicima stambenih zgrada. Imamo dva elektranina dvoriša koja treba dovesti u red. Veliki nam je problem parking u gradu. Rekonstrukcijom Ulice Rajka Tadiće, urediće se zona parkinga. U dogovoru sa stanarima rešiće se problem parkiranja njihovih vozila. Ima i predloga za podzemni parking tamo gde je to moguće. Tu će najviše biti angažovan arhitekta Miloš Petković – naglašava predsednik Filipović.

Na sednici je rečeno da poslovi oko toplane na bio masu idu u dobrom smeru. Potvrdio je to i direktor JP BB TERM Predrag Anđić. Javna nabavka za njenu izgradnju biće raspisana do kraja decembra. Veće je, između ostalog, odlučilo da pomgne manifistaciju „Bašta fest“ koja je prevazišla opštinske okvire i pre dve godine ustanovljeni Božićni turnit u malom fudbalu.

Autor/Foto: M. Andrić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *