Održana 23. sednica Skupštine opštine Priboj

U četvrtak, 26. decembra, zasedali su odbornici SO Priboj po 23. put u ovom sazivu i održali peto i poslednje zasedanje u ovoj kalendarskoj godini.

Na agendi se našao veoma obiman dnevni red od čak 28 tačke, ali su odobornici pribojske Skupštine, kao i do sada bili i konstruktivni u svojim diskusijama, i ekspeditivni u svom radu, i jednoglasni u donošenju svih odluka.

Da bi kalendarsku godinu završili kako je i planirano, a skladu sa zakonskim okvirima, odbornici SO Priboj su najpre usvojili treći rebalans budžeta opštine Priboj za 2019. godinu koji iznosi 1.322.833.512 dinara i manji je od prethodnog za 39.825.000, ili za 2,92 odsto.

Kako je rekao Slaviša Janjušević, rukovodilac odeljenja za budžet i finasije, tehnički se i bez rebalansa mogla završiti budžetska godina, ali se ipak htelo uskladiti sve kako zakon predviđa, jer su izostali neki troškovi koji su na početku godine bili planirani,a nisu realizovani.

Odborncii su potom bez mnogo rasprave usvojili i nacrt Budžeta opštine Priboj za narednu 2020. godinu u iznosu od 1.292.518.000 dinara koji je za 30 miliona danara manji u odnosu na poslednji rebalans opštinskog budžeta.

Svi odbornici su se složili da Budžet za narednu ima razvojni karakter jer inicira i stvara uslove za nove investicije, koje će se pre svega finasirati iz drugih sredstava, uglavnom sa republičkog nivoa odnosno budućeg Nacionalnog investicionog programa.

U funkciji usklađivanja opštinskih akata sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, nakon Stauta, odobornici su danas usvojili i novi Poslovnik o radu Skupštine opštine Priboj.

SO Priboj na svojoj 23. sednici donela je Odluku i o boravišnoj taksi koja će po osobi za jedan dan iznositi 60 dinara, umesto dosadašnjih 50 dinara, a po domaćinstvu koje vrši uslugu smeštaja biće godišnje 1.000 dinara po jednom ležaju, a takse bi bile veće da smo, shodno zakonskim odredbama, kategorizovani kao turističko mesto.

Prihvaćen je i predlog odluka o stopi poreza na imovinu u narednoj godini kao i o usklađenim lokalnim komunalnim taksama.

Lokalni parlament je doneo odluku i da novm toplanom kod škola u Novom Priboju, snage 1,8 MW, gazduje JP „Toplana“ Priboj, a prihvatili su i odluku o prijavljivanju i upravljanju privatnim interesima javnih funkcionera u postupku donošenju opštih akata.

Odbornici SO Priboj prihvatili su i Kadrovski plan Opštinske uprave za narednu godinu koji će biti osnova i za zapošljavanje i za Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta. Trenutno OU Priboj ima 43 radnika na neodređeno vreme, odnosno 35 službenika i 8 nameštenika, a po zakonu o lokalnoj samoupravi ima pravo na 62 radnika ili po Pravilniku o sistematizaiciji 58 radnih mesta. Zabrana o prijemu u javnoj upravi i dalje je na snazi.

Pribojski parlament Priboja je među prvima u Srbiji prihvatio i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave, a usvojio je i odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine opštine Priboj, a radi se o prostoru na gradskom stadionu gde se trenutno obavlja trgovačka i ugostiteljska delatnost, a sva sredstva biće upotrebljena za izgradnju sportsko – rekretaivnog centra u Pribojskoj Banji, kojim će gazdovati Sportski centar koji do izgradnje ovog centra ostaje bez pomoćnog fudbalskog terena izgradnjom gradske toplane na biomasu.

Skupština opštine Priboj dala je saglasnost i na Programe rada za narednu 2020. godinu gotovo svih Javnih preduzeća i Ustanova u opštini Priboj, gotovo bez rasprave, a u Štab za vanredne stitucije opštine Priboj imenovan je i načelnik Policijske stanice Priboj Branimir Stanišić.

Na 23. sednici SO Priboj odbornici su najpre razrešili, a potom i imenovali vršioce dužnosti direktora TO Priboj i Ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar“ gde nije bilo presonalnih promena, pa će ovim javnim institucijama i dalje upravljati Vladan Radović i Savo Spasojević.

Svi odbornici, koji su danas uzeli učešća u raspravi, sa skupštinske govornice uputili su najiskrenije čestitke i odbornicima i građanima opštine Priboj za predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *