Odgovoran pristup rađanju i stvaranju porodice

Vlada Republike Srbije se svim podsticajnim merama zalaže za odgovoran pristup rađanju i stvaranju porodice, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić na Konsultativnoj radionici ”Depopulacija i javno zdravlje” koja je održana u sklopu izrade Izveštaja o ljudskom razvoju o depopulaciji. 

Ministarka Kisić je istakla da je problem depopulacije prisutan u celom svetu, kao i da je veoma bitno aktivno raditi na prevazilaženju tog fenomena.

Kako je istakla, Vlada Srbije prepoznala je složenost tog problema kao i važnost multisektorskog pristupa i pronalaženja pravog odgovora. Na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u saradnji sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je do sada organizovalo već pet radionica na temu podrške porodici i rađanju, starenju, migracijama i tržištu rada, urbanom razvoju i prirodnoj sredini i obrazovanju.

Prema rečima ministarke Kisić, žene u Srbiji su sve obrazovanije, što predstavlja jedan od presudnih faktora samostalnosti i nezavisnosti. Istovremeno, kako je istakla, veoma je važno žene podstaći i na rađanje, jer to predstavlja bitan faktor u životu svakog čoveka.

„Zaposlenost je veoma bitan segment prilikom odlučivanja o stvaranju porodice i predstavlja odgovoran pristup rađanju, za šta se i zalaže Vlada Srbije. U toj oblasti mnogo toga je urađeno poslednjih godina, kao što su programi „Moja prva plata“, i „Garancija za mlade“, kao i čitav niz mera aktivnog zapošljavanja koje su direktnoj vezi sa podsticajem zapošljavanja mladih“, istakla je Kisić. 

Ministarka Darija Kisić je navela da je Republika Srbija, u cilju podsticanja rađanja, ove godine omogućila i direktnu bespovratnu finansijsku podršku za kupovinu prvog stana ili kuće ženama koje se odluče da rađaju u narednom periodu, a koje do sada nemaju nekretninu u svom vlasništvu, a povećan je i iznos jednokratne pomoći za prvo dete i iznosi 300.000 dinara.

„Formiranje savetničkog tima za populaciona pitanja koji će podržati nastojanja Vlade Republike Srbije u kreiranju rešenja na ovo složeno pitanje je zaista od velike važnosti. Nastavićemo da idemo putem koji smo zacrtali, jer želimo da naša dela govore za nas“, zaključila je ministarka Kisić. 

2 thoughts on “Odgovoran pristup rađanju i stvaranju porodice

  1. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz respond as I'm looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.
    thanks a lot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *