Od jeseni punije jaslice u Rumi

Umesto u toku letnjeg raspusta, saniranje i uređenje predškolskih i školskih obejekata ove godine je počelo malo ranije u rumskoj opštini.

U toku su radovi PU „Poletarac” na objektu „Jaslice”, jer vrtić ne radi punim kapacitetom, te su se stvorili uslovi da se sa radovima krene već u maju.

Po predlogu direktora PU „Poletarac”, radovi su započeti prvo na ovom objektu, koji se nalazi odmah pored OŠ „Veljko Dugošević”. Predsednik rumske opštine Slađan Mančić zajedno sa načelnikom Opštinske uprave Dušanom Ljubišićem obišao je gradilište gde se uređuje spoljna fasada i izvode limarski radovi.

-Biće zamenjen i deo stolarije, s obzirom da je veći deo već PVC. Biće drugačija i boja fasade, bež, te neće više biti „zelene jaslice”, ali najbitnije je da će objekat koji je spolja bio u lošijem stanju, dobiti novi izgled i spremno dočekati decu kada krenu u vrtić – kaže Mančić. -Radovi koštaju nešto ispod 600.000 sa pdv-om, što nije visoka cena, s obzirom na to da objekat spolja u obimu ima 700 kvadrata. Kraj radova očekuje se krajem meseca.

Radnici su na terenu bez obzira na kišu i obavljaju radove koje im vreme dozvoljava. Oluci će biti renovirani i uklopljeni u boju fasade, a oni koji su dotrajali biće zamenjeni.

Objekat „Jaslice” pohađa 75-oro dece u četiri grupe uzrasta od jedne do tri godine. Direktor UPVO „Poletarac” Radoslav Mašić kaže da je ustanova organizovala rad u pet vrtića, od kojih su tri u gradu i to su celodnevni boravci u objektima „Centar”, „Kockica” i „Prvomajska” i dva u selima – Putinci i Platičevo.

-U narednoj školskoj godini očekujemo veći broj dece nego ove kada rumske vrtiće pohađa 1.640 mališana. Najbrojnija su deca rođena 2019. i 2018. godine, to su jaslene grupe i imamo više dece nego ranije. Imamo i dosta mališana koji nisu rođeni na teritoriji naše opštine, ali su se roditelji doselili u Rumu, te imamo još veći priliv dece – kaže Mašić.

Predsednik opštine Mančić dodaje da je na lokalnoj samoupravi da nađe način kako da sva deca budu upisana u školice, te da nema liste čekanja iako je dece više nego ranije.

– Dobra stvar je da po najavama imamo više dece u odnosu na tekuću školsku godinu. Na nama je da nađemo način i da ih sve upišemo, poštujemo normative koje je propisalo Ministarstvo kad je reč o broju dece i razmišljamo o novom prostoru- kaže Mančić. -Nastavićemo da radimo i naći ćemo rešenje za svu decu koju ćemo da upišemo. Samo neka se rađaju, na nama je da nađemo način da ih sve zbrinemo, da svi imaju adekvatne uslove da najranije godine svog detinjstva provedu u uređenim objektima.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *