Od danas menjanje pneumatika

Za razliku od zimskih prenumatika, Zakon ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), od danas – 1. aprila, prestaje obaveza vožnje sa zimskim gumama, odnosno upotrebe zimske opreme.

Za razliku od zimskih prenumatika, čija je upotreba obavezna posle 1. novembra, Zakon ne propisuje izričitu obavezu vožnje sa letnjim gumama, već se današnji datum uzima kao termin prestanka vežanja obaveze korišćenja zimskih guma.

To znači da nećete imati problema sa saobraćajnom policijom, ukoliko odmah danas, ili u narednih nekoliko dana ne izvršite zamenu, pa ako naiđete na gužvu ispred vulkanizerske radionice, zamenu možete obaviti i nešto kasnije.

Drugim rečima, ako sami odlučite da koristite zimske pneumatike tokom cele godine – ne kršite Zakon. Letnje gume, međutim, ne bi bile letnje kada ne bi imale svoje prednosti u vožnji po toplom vremenu.

Prosečne cene zamena guma kod vulkanizera iznose između 500 do 1.000 dinara po točku. Na visinu cene utiče veličina točka i vrsta felni, odnosno da li su čelične ili aluminijumske.

Tako je zamena guma na točkovima prečnika od 13 do 16 cola jeftinija i košta između 500 i 700, dok za gume većih dimenzija najčešće treba izdvojti 800 do 900 dinara. Na osnovu ovoga, možemo reći da je za zamenu sva četiri prenumatika, u proseku potrebno između 2.000 i 3.500 dinara.

I pored toga što vam Zakon ne zabranjuje da na vožnju u zimskim mesecima nastavite na zimskim gumama, postoje bar 4 dobra razloga zbog koji to ne bi trebalo da uradite, naročito ako vozite svaki dan.

Bezbednija vožnja

Letnji pneumatici su izrađeni od gumenih jedinjenja koja ih čine tvrđim u poređenju sa zimskim. Veća tvrdoća znači manju mogućnost deformacije blokova gazećeg sloja. To, pri visokim letnjim temperaturama, omogućava mnogo bolje performanse u vožnji, kao i kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Manja potrošnja goriva

Letnje gume imaju niži koeficijent otpora podloge od zimskih guma. To značajno poboljšava njihovu efikasnost u vožnji utiče na smanjenje potrošnje goriva.

Manje buke

Letnje gume proizvode manje buke u vožnji u odnosu na zimske. Profil njihovog gazišta je tvrđi, pa je manja mogućnost deformacija materijala. To smanjuje nivo buke i čini letnju vožnju udobnijom.

Veća otpornost

Letnji pneumatici su napravljeni od gumene smese koja bolje podnosi širok raspon temperatura i različite uslove na putu. Sa druge strane, zbog meke gumene smese od koje su izrađene, zimske gume su mnogo sklonije mehaničkim oštećenjima pri visokim temperaturama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *