Od 1. oktobra počinje sistem “E-turista”

Od 1. oktobra počinje sistem “E-turista”, olakšica u načinu poslovanja za sve vlasnike turističkih objekata, ali i olakšica za državu u praćenju turista u realnom vremenu.

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan je sastanak između predstavnika Grada i predstavnika seoskih domaćinstava gde se razgovaralo o novom načinu funkcionisanja ugostiteljskih objekata i evidencija istih preko centralnog informacionog sistema “E-turista”.

Ovim sistemom poslovanja, ugostiteljima će biti pojednostavljena prijava i odjava domaćih i stranih gostiju, podnošenje zahteva za kategorizaciju, kao i smanjen broj administrativnih procedura, a država će imati mogućnost da prati kretanje ukupnog broja turista u realnom vremenu. Ova nova odluka se odnosi pre svega na usluge smeštaja u hostelima, prenoćištima, konačištima, konacima, etno kućama, salašima i vilama.

Sva seoska domaćinstva, odnosno hoteli, hosteli, konaci, apartmani i drugi ugostiteljski objekti imaju prilike da od 1. oktobra koriste usluge novog informacionog sistema “E-turista”, za lakše poslovanje. Do sada svoje poslovanje su vodili na drugačiji način, i nadaju se da će im ova usluga doneti mnoge administratvne olakšice.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ima ukupno 24 kategorizovanih ugostiteljskih objekata, koji će putem portala “E-turista” umnogome unaprediti svoje poslovanje. Nadležni savetuju sve nekategorizovane objekte da se obavezno prijave do 1. oktobra na evidenciju lokalne samouprave i izvrše kategorizaciju, ili će biti izrečene kazne.

Lokalne samouprave su prepoznate kao važni partneri u implementaciji sistema “E-turista”, koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali i podizanje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije.

Grad Sremska Mitrovica ima u planu da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama bude jedna od prvih lokalnih samouprava koja će urediti, odnosno standardizovati, poslovanje domaćih radinosti odnosno takozvani objekti stan na dan.

INFO 24 / RTV / Foto: eturista.gov.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *