Obradović: Uspešnost reformi zavisi od načina komuniciranja reformskog procesa sa građanima i privredom

          „Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave godinama predano radi na modernizaciji i reformi javne uprave, ali je najvažnije da sve što smo postigli približimo građanima i privredi. Od načina na koji sa njima komuniciramo reformski proces zavisi i uspešnost reformi“, poručila je danas ministarka Marija Obradović na svečanom otvaranju Regionalne konferencije o modernizaciji javne uprave „Poveži se regionalno – usavršavaj se individualno“.

          Govoreći o značaju komunikacije za upoznavanje javnosti sa benefitima pomenute reforme, ona je istakla da Ministarstvo aktivno radi na pojašnjenju samog pojma RJU, zbog čega je postalo prepoznatljivo po svom sloganu „Uprava po meri svih nas“, po meri građana, privrede i državnih službenika.

          Obradović je naglasila da je efikasno pružanje usluga korisnicima i ušteda njihovog vremena i novca krajnji cilj reformskih procesa. Prema njenim rečima, pravi primer javne uprave kao servisa građana i privrednih subjekata je Jedinstveno upravno mesto, jedan šalter na kom oni mogu brže i lakše da završe sve administrativne poslove.

          „Digitalizacija je najvidljivija promena u javnoj upravi. Danas gotovo da nema čoveka u Srbiji koji nije čuo za nešto na E, eBeba, eUpis u vrtić, ePortal, eGrađanin. Država je uspela da krajnje korisnike zainteresuje za ovakav vid komunikacije, a za potrebe stručnog usavršavanja samih državnih službenika kreirali smo eObuke, zbog čega je i osnovana naša Nacionalna akademija za javnu upravu“, naglasila je ministarka.

Obradović je dodala da se elektronska komunikacija sa građanima pokazala posebno značajnom u uslovima pandemije Kovid 19, podsetivši prisutne na veliki broj usluga koji je dostupan na Portalu eUprava, od zakazivanja termina za testiranje na koronavirus i vakcinaciju, preko izdavanja digitalnog zelenog sertifikata, pa sve do prijavljivanja za novčanu podršku države.

Dvodnevnu konferenciju na temu uloga komunikacije i digitalizacije u javnoj upravi organizuje NAJU u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, a u okviru projekta „Obuka za državnu službu za 21. vek u Republici Srbiji“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *