Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na javnom slušanju povodom promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, obratio se na javnom slušanju o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, koje je organizovao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Govor predsednika Narodne skupštine prenosimo u celosti:

„Poštovana predsednice i članovi Odbora,Poštovana predsednice Ustavnog suda i sudije Ustavnog suda,Uvažena predsednice Vlade,Vaše ekselencije,Poštovani predstavnici pravosuđa, u ime Narodne skupštine želim da vam se zahvalim što prisustvujete današnjem javnom slušanju koje je sazvao naš Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Vaše učešće mi govori da ćemo imati veoma široku i kvalitetnu diskusiju koja će nam bez sumnje pomoći da dođemo do najboljih rešenja, kada je reč o ustavnim promenama.

Poznato vam je da sam zagovornik što šire javne rasprave o promenama Ustava, jer smatram da je to jedini način da dođemo do rešenja koja će na dugi rok osigurati poštovanje demokratskih načela i još ubedljiviju pravnu sigurnost. Ustav se ne menja svakog dana. Moje, ali i ne samo moje, poimanje pravnog poretka je da dugotrajnost ustavnih odredbi jeste preduslov za stabilnost i funkcionalnost jednog pravnog sistema, kao garancije punog poštovanja građanskih i ljudskih sloboda, podele vlasti i drugih temeljnih principa savremene demokratije.

Današnjim javnim slušanjem pokrećemo javnu raspravu od koje očekujemo da dobijemo korisne sugestije i mišljenja najšireg kruga zainteresovanih strana, od ljudi iz pravosuđa pre svega, ali i od stručnjaka, univerziteta i svih onih koji mogu da doprinesu pronalaženju pravih i održivih promena. Onog trenutka kada te promene budu izvršene odnosiće se na sve nas i to u dugom trajanju i zato je sada neophodno da im priđemo sa krajnjom ozbiljnošću.

S obzirom na to je bilo nekih nedoumica u javnosti, ja ću još jednom da podsetim da je pred nama zadatak da izmenimo one odredbe Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija. Ni o kakvim drugim promenama neće biti reči. Ovim promenama pristupamo pre svega kao našoj obavezi koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali rekao bih da to nije naš jedini motiv. Naša potreba je da naš ustavni sistem bude takav da omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U ovoj fazi ustavnih promena izuzetno bitna je uloga Narodne skupštine i s tim u vezi današnje javno slušanje treba da shvatimo kao uvod u jednu pripremnu proceduru iz koje očekujemo da se iskristališu rešenja koja će na najbolji način unaprediti naš ustavni sistem.

Podsećam vas da je ceo proces za izmenu Ustava vrlo kompleksan i da vrlo precizno propisuje nekoliko faza, uz obavezu da onaj saziv parlamenta koji inicira promenu Ustava treba i da je okonča. Razume se, uključujući i referendum na kojem bi se građani izjasnili o predloženim izmenama.

Naš cilj sa ovim javnim raspravama, sa kojima danas počinjemo, a biće ih još, je da ostvarimo što je moguće veću saglasnost oko budućih ustavnih promena, kako bismo osigurali da te promene budu i efikasne, pravične, ali i dugoročne. U tome nam je neophodna saradnja svih vas, kao i vaša dobra namera da brzo i kvalitetno obavimo jednu veliku obavezu, pre svega prema našim građanima, prema ljudima u pravosuđu, ali i prema našim evropskim partnerima. Ja sam uveren da ćemo doći do dobrih rešenja i u tom cilju vam nudim punu saradnju Narodne skupštine, kao institucije koja ima ključnu ulogu u procesu ustavnih promena.

Želim vam dobru i plodnu diskusiju, još jednom vam se zahvaljujem što ste se odazvali pozivu našeg Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i nadam se da ćemo se videti i na narednim javnim raspravama o ovoj izuzetno važnoj temi. Hvala vam.“ 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *