Obnavljanje sadnica i zelenih površina u sklopu rekonstrukcije Savskog trga

U sklopu rekonstrukcije Savskog trga, koji će nakon završetka radova postati funkcionalan i kompaktan saobraćajni prostor, sa akcentom na otvorene pešačke površine i prostorom za odmor i okupljanje,  JKP „Zelenilo – Beograd” obavljaće deo posla koji se tiče uklanjanja starih stabala i sadnju novog visokog i niskog rastinja, koncentrično raspoređenog, kako je i predviđeno pobedničkim rešenjem na završenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu. 

Ekipe „Zelenila” će sutra započeti radove na uklanjanju sedamnaest stabala na Savskom trgu, između Karađorđeve ulice i Savskog platoa, od kojih su pojedina mladice a dva stabla su suva i sa truležom, navodi se u saopštenju iz ovog preduzeća. Svaka seča stabala višestruko se nadoknadi sadnjom novih sadnica, pa će tako biti i na Savskom trgu, gde je nakon rekonstrukcije infrastrukture planirana sadnja u koncentričnom rasporedu zelenila i to u prvom redu uz buduću obodnu saobraćajnicu, visoko rastinje, a potom niže rastinje, uz velike travnate površine.  

„Zelenilo” je podsetilo na to da Grad Beograd insistira na strategiji da se svako uklonjeno stablo, što je nužno da se dešava kada se rade veće rekonstrukcije i što je praksa svuda u svetu, zameni sa znatno većim brojem drveća. Tako će takođe sutra započeti i akcija „Drvo za Beograd”, koju je najavio gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, a prva institucija koja se odazvala ovom izazovu jeste Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, koja će zasaditi 163 stabla u parku Ušće i tako dati svoj doprinos.  

„Zelenilo – Beograd”, kao izvođač radova, biće deo ove akcije, a istovremeno će učestvovati i u svim budućim sadnjama u gradu, bilo da iza njih stoji Grad Beograd ili društveno odgovorne kompanije, organizacije i udruženja građana, dodaje se u saopštenju. 

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *