Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja

Još jednom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo Dom zdravlja Valjevo je u četvrtak 1. oktobra, uz podršku Zavoda za javno zdravlje Valjevo, obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja, koja se u našoj zemlji obeležava od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Podrži dojenje – za zadraviju planetu”. Stručni tim je održao predavanje o procesu dojenja, njegovom značaju i kvalitetu majčinog mleka, uz podelu edukativnih brošura i poklona.

U Školi za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja Valjevo trudnice dobijaju potpunu edukaciju na temu dojenja. O procesu dojenja i značaju majčinog mleka strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović kaže:

– Majčino mleko kao prirodna ishrana od izuzetnog je značaja za pravilan rast i razvoj deteta. Da li jedna žena biti majka koja doji svoje dete zavisi od više faktora, a rekla bih da najviše zavisi od odluke majke. Svakako treba da bude informisana, edukovana da je lučenje mleka proces, kako se razvija neposredno posle porođaja, pa kroz prve dane i prve mesece, kako se menja količina lučenja i kvalitet mleka, kakve su potrebe deteta u prvim danima, u prvim nedeljama, u drugom mesecu itd. O učestalosti podoja u prvim danima, o potrebnom strpljenju majki za kvalitetan podoj. Da znaju da jako puno faktora utiče na razvoj proces laktacije, recimo ishrana majke, dobro postavljanje bebe na dojku kao ključna stvar itd. Preporuka zdravstvenih radnika u svetu i kod nas jeste: minimum dojenja šest meseci, a poželjno je, uz uvođenje nemlečne ishrane, i do godinu dana. Sve mame koje su prošle našu Školu za trudnice i roditeljstvo doje svoje dete i gaje ga sa lakoćom.

Trudnice zbunjuje pandemija korona virusom i mogućnost zaraze bebe preko mleka. I te odgovore mogu dobiti u Školi za trudnice i roditeljstvo:

– U najkraćem poruka je: svaka majka može i treba da doji svoje dete, uz poštovanje svih mera zaštite – sprovođenje lične higijene, držanje socijalne distance i kontrolu svog zdravstvenog stanja. Uz pojačanu saradnju sa Patronažnom službom i naše kućne posete i Telefonsko savetovalište preko kojeg smo im 24 sata na usluzi, kaže Slavica Filipović.

U radu je učestvovala i glavna sestra Patronažne službe Vesna Pavlović, a doprinos Nacionalnoj nedelji promocije dojenja doprineo je i Zavod za javno zdravlje brojnim edukativnim brošurama, ali i aktivnim učešćem nutricioniste Snežane Marinković:

– Sa aspekta hranljivosti i kvaliteta majčinog mleka svaki pedijatar, ginekolog, nutricionista i ceo stručni tim uvek bi preporučio da je najbolja hrana za bebu upravo majčino mleko, biološki i emotivno. Belančevine, ugljeni hidrati, masti i voda prisutni u majčinom mleku bebi daju stabilnost i omogućuju pravilan rast i razvoj.

Interesantno je mišljenje mlade Jovane Milošević, koja očekuje prvu bebu:

– Krenula sam iz radoznalosti, da se družim s devojkama i steknem neko iskustvo, ali sam tek sada videla koliko nisam znala. Stvarno je ovo od velike vrednosti. Nameravala sam da dojim bebu, ali nisam imala predstavu koliko je to važno. Na svakoj radionici nas podsećaju na to jer puno devojaka danas hrani bebe adaptiranim formulama. Lepo su nas pripremili za većinu situacija koje nas očekuju, tako da se osećam sigurnije.

Povodom Nacionalne nedelje promocije dojenja stručni tim Škole za trudnice i roditeljstvo uručio je budućim mamama poklon pakete sponzora “Care Direct” u kojima su i peškirići sa natpisom „Hvala najboljoj mami“, uz podršku Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i zajedničko pismo-čestitku u kojem naglašavaju značaj dojenja. „Majčino mleko je dar prirode – sadrži sve što je potrebno za rast i razvoj i štiti od mnogih infekcija. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete dok sisa ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svojih čula i postiže bolji psihomotorni razvoj“, kaže se između ostalog u pismu.

I na kraju, stručni tim je poručio mamama: „Mislimo na vas. Budite hrabre i verujte u sebe. Za uspešan podoj potrebno je da donesete odluku da dojite. Sve ostalo je stvar prirode i divnog tima koji je bio danas sa vama!“

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *