Obeležena godišnjica Kolubarske bitke

Polaganjem venaca na spomenik generalu Živojinu Mišiću danas je obeležena godišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vence su položili Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske, zatim predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine, kao i društva za negovanje tradicija.

polaganje venaca 4
Foto: INFO 24

Kolubarska bitka vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

polaganje venaca 2
Foto: INFO 24

Porazom u operacijama oko Drine (Bitka na Mačkovom Kamenu), srpska vojska se našla u teškom položaju primorana na povlačenje pod borbom, suočena sa nedostatkom artiljerijske municije, manjkom hrane, odeće i obuće i što je možda bilo i najgore sa velikim padom morala.

Polaganje venaca 3
Foto: INFO 24

„Plan Austrougarske vojske bio je da opkoli srpske čete I vrhovni štab iz pravca Beograda sa Suvobora, da dejstvuje sa dve strane i natera našu vojsku na kapitulaciju, a samim tim da učini da Srbija kao pravni subjekat u Evropi i svetu nestane“, rekao je danas Aleksandar Marušić, direktor Muzeja ruduničko-takovskog kraja i dodao:

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja
Aleksandar Marušić, Foto: INFO 24

Uz veliki podstrek generala Živojina Mišića i moleban koji je održao u crkvi u Ljutovnici, od Šilopaja preko Klatičeva i ostalih sela milanovačke opštine počela je ofanziva je naše vojske i u roku od dve nedelje i poslednji austrougarski vojnik napustio je ovaj kraj.

Mirjana Milićević / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *