Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Polaganjem venaca i cveća, uz pune vojne i državne počasti, u Beogradu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Centralnu državnu ceremoniju, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu, na Novom Beogradu, predvodio je izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je podsetio da je danas, kao i svake godine važno da iznova izvlačimo nove pouke iz nesreće koja nas je zadesila u II svetskom ratu.

Ministar Đorđević je izrazio čast što se okupljenima obraća na današnji dan, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja jevrejskih zatvorenika iz Aušvica uz pomoć sovjetske Crvene armije 1945. godine.

U pokušaju da se razume stradanje šest miliona Jevreja u monstruoznom planiranom i još monstruoznijem sprovedenom takozvanom „konačnom rešenju jevrejskog pitanja” od strane nacističkog režima, filozofi su ponudili pojmove kao što su „banalnost zla” ili „radikalnost zla”, dok su neki ovaj zločin okarakterisali kao bespovratni sunovrat hrišćanske Evrope – rekao je ministar.

On je podsetio da je ljudski um nepojmljiv, pa zločini koje je izvršio nacistički režim nad Jevrejima u logorima smrti Trećeg rajha, kao i ustaški režim nad 700.000 žrtava pretežno srpske nacionalnosti u Jasenovcu i drugim mučilištima NDH-a, zaista predstavljaju iskonsko ljudsko zlo.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da se na današnji dan sa tugom sećamo svih nedužnih žrtava genocida koje su tragično stradale u Drugom svetskom ratu, te da su se Jevreji, kao i Srbi, zdušno i hrabro borili protiv fašizma, najpogubnije ideologije 20. veka, koja je harala Evropom i celim svetom, sejući mržnju, smrt i strah.

Danas, nakon sedam i po decenija dužni smo da ponovimo da je ovo najveći zločin protiv čovečnosti u istoriji i da nikada više nećemo dozvoliti da se dogodi išta slično. Dužni smo da čuvamo kulturu sećanja na nevine žrtve i da je neprestano obnavljamo među našim sugrađanima, posebno među mlađim generacijama. Mislim da srpski i jevrejski narod tekuće događaje gledaju kroz istoriju, a da su mnoge zemlje prestale da budu povezane sa svojim korenima i prošlošću, koje su osnov nacionalnog identiteta ali i budućnosti naših nacija – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da Srbi i Jevreji imaju i zajedničku prošlost, jer su i jedni i drugi bili žrtve istih zločinaca. Osim toga, mnoge bitne jevrejske ličnosti poreklom odavde ostavile su, posebno u Beogradu, veliki trag, što je pokazatelj dugog jevrejskog prisustva u Srbiji.

Važno je istaći da se upravo u Beogradu nalaze i dva memorijalna centra u znak sećanja na tragično nastradale Jevreje ali i Srbe, Rome i druge nacionalnosti. U narednom periodu fokusiraćemo se na to da se sva mesta stradanja u našem gradu na adekvatan i dostojan način obeleže i zaštite, kako bismo ih zauvek pamtili i kako bi nas zauvek opominjala – zaključio je  Radojičić.

Na mestu obeležavnja stradanja žrtava Holokausta održan je prigodni kulturno-umetnički program.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *