Obeležen Dan Vojnomedicinske akademije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je juče na svečanosti povodom Dana Vojnomedicinske akademije (VMA) i 179-godišnjice njenog rada, da fascinantna biografija te zdravstvene ustanove, obavezuje njene sadašnje i buduće generacije.

Kao što za oficire kažu da je čast nešto najvrednije što nosi taj uzvišeni poziv, tako za VMA možemo reći da je njen najveći kapital poverenje koje ima, istakao je Vučević, dodavši da su rezultati koje je VMA ostvarila fantastični.

Potpredsednik Vlade je ocenio da je nova angio sala sjajna, najavivši da će i zgrada VMA biti potpuno energetski obnovljena.

Povodom Dana VMA tradicionalno je proglašena najbolja organizacijska jedinica u prethodnoj godini, a to je Klinika za anesteziologiju i intenzivnu terapiju. Zameniku načelnika Klinike potpukovniku Zoranu Vukiću priznanje je uručio Vučević.

Medalju koja nosi ime velikog srpskog hirurga Vladana Đorđevića, VMA tradicionalno dodeljuje godinama unazad, a ovogodišnji dobitnici prestižnog priznanja su bivši načelnik VMA general u penziji Miodrag Jevtić i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i načelnik Odeljenja Klinike za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata Kliničkog centra Vojvodine Rajko Jović.

Dobitnicima je medalje uručio načelnik Grupe hirurških klinika VMA pukovnik Boban Đorđević.

Vučević je pre svečanosti, sa saradnicima, obišao novu najsavremeniju salu za kateterizaciju srca – angio salu, treću u VMA, čijom se nabavkom intenzivira zbrinjavanje pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom i najteže obolelih pacijenata, kada je reč o kardiovaskularnoj problematici.

U znak zahvalnosti za pomoć u unapređenju ustanove, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević uručio je potpredsedniku Vlade Plaketu VMA.

Svečanosti prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Radivoje Anđelković, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prijatelji i gosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *