Novinarka Kurira: Rekli su da će mi zaklati decu

Povodom napada na novinarku Kurira Ljiljanu Stanišić, u 12:00h održava se konferencija za novinare u prostorijama Adrija medija grupe u Vlajkovićevoj broj 8. O napadu koji se dogodio na nju, govori novinarka Ljiljana Stanišić i odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić.

Ljiljana Stanišić, novinarka Kurira, napadnuta je u noći između 4. i 5. decembra samo zato što su ljudi koji su sedeli za susednim stolom restorana od njenog pomislili da ih snima.

Pratili su je na putu do kuće, a kada je to primetila otvoreno su joj pretili. Bezuspešno je pokušala da im objasni kako ništa nije snimala. Zatim je novinarka pretrpela fizičko nasilje.

Napadnuta je naša koleginica Ljiljana Stanišić. Nismo se do sada oglašavali da ne bismo remetili istragu. Tri osobe koje su vinovnici napada su bili privedeni i saslušani su. Ljilja ima teške telesne povrede – glave i kičme – Odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić.

Dve devojke i dva muškarca za susednim stolom restorana su prokomentarisali da ih snimam. Čula sam to, ali nisam pridavala značaju. Kada sam krenula kući, zaustavila me je jedan dečko, a pored njega su bile dve devojke. Tražili su da obrišem snimak koji ja ni nemam. Pretili su mi, ali ja nisam dozvolila da mi uzmu telefon. Onda su fizički nasrnuli na mene. Pokušala sam da pozovem policiju, ali od straha nisam potrefila broj. Niko mi nije pomogao. Tražila sam i od taksista da pozovu policiju, ali ništa od toga. Bila sam u beznađu. Oborili su me na zemlju, čak su me i šutirali. Devojka me je brutalno udarila u glavu. Vratili su me u restoran i prijatelji su me tada odbranili. Ipak, nisam mogla da se oporavim od šoka. Nazvala sam policiju kada su napadači otišli, a oni su uzeli izjave, lekarske nalaze posle pregleda tu noć i snimke sigurnosnih kamera – pričala je novinarka.

Sačekaću da tužilaštvo i policija obave svoj deo posla, a onda ću videti kako ću dalje reagovati. Želim da niko više ne doživi nasilje, nijedan novinar, nijedna žena. Neću davati prostora nebitnim ljudima, jer to ne rezultira onako kako želim, a sklona sam borbi za pravdu. Ne želim da se plašim. Pretili su mojoj deci, a taj strah nikada neće proći. Da ponovim, tri osobe su posle prijave napada policiji saslušane, ali mi smo odlučili da ne iznosimo njihova imena dok se istraga ne završi. Ne želimo da ugrozimo rad nadležnih organa. Znam da su uz mene kolege i da je iza mene ozbiljna medijska kuća. Još uvek ne mogu da poverujem šta mi se desilo. Ne želim da se to ponovi i da iko više prođe taj pakao – izjavila je Ljiljana Stanišić.

Hitna pomoć i policija su intervenisali i zbrinuli novinarku, a sada je sve na tužilaštvu i sudskim organima.

Protekle godine je bilo više napada na novinare i želimo da ovom konferencijom da ukažemo na težak položej novinara. Da podsetimo, naša dva fotoreportera su napadnuta, kolegre iz drugih medija su takođe napadnuti.

INFO 24 / Foto: Kurir (Dado Đilas)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *