Novi prostor za Udruženje MNRO Priboj

Udruženje za pomoć osobama ometenim u razvoju – MNRO Priboj kao i Društvo za dečju i cerebralnu paralizu Priboj, uz pomoć lokalne samouprave i tadašnje Američke organizacije za međunarodnu pomoć – Mercy corps, dobili su svoj krov nad glavom, svoju drugu kuću, gotovo pre 20 godina, odnosno 2000-te godine u prizemlju gradskog stadiona u Novom Priboju.

Prostor nije bio veliki, nešto preko 60 kvadrata, ali je u tom trenutku zadovoljavao potrebe naših sugrađana koji imaju probleme u mentalnom razvoju, jer je poenta bila da takve osobe uprkos svemu izađu iz kuće ili stana, da savladaju predrasude i da samoću u četiri zida gde su jedino članovi porodice bili uz njih, zamene sa zajedničkim druženjem u svom novom, toplom i savremeno opremljenom prostoru.

I ubrzo su prostorije postale njihovo stecište, njihov drugi dom, gde su se upoznavali, družili, provodili vreme zajedno, a njihovi roditelji ili staraoci razmenjivali iskustva, savete i načine pomoći. Najbitnije je da su na taj način ove osobe ili njihovi roditelji prevazišli strah od pogleda drugih, otklonili svoj stid ili predrasude prema sebi, a njihove komšije ili budući drugari, odnosno okolina, prevazišli svoje predrasude prema njima.

Udruženje MNRO Priboj trenutno broji preko 40 članova i verovatno sve osobe u gradu koje imaju problema u mentalnom razvoju i nisu članovi Udruženja, jer kod pojedinaca još uvek postoje ranije pomenuti strah ili predrasude od reakcije okoline. Tako je ovaj prostor postao i pretesan za dnevni boravak koji tenutno pohađa 18 članova pa se ova vrsta edukacije i druženja organizuje u dve smene, kako bi se na adekvatan način mogla posvetiti pažnja svima, a oni zajedno i bezbedno i uspešno, funkcionisali.

Višegodišnja nastojanja za proširenjem svog poslovnog prostora, odnosno prostora za dnevni broavak, su ipak urodila plodom pa će se na proleće dograditi jedan deo prostorija, a ovih dana je završena dokumentacija i dobijena građevinska dozvola takođe uz pomoć svoje Opštine.

„Budući prostor će nam značiti zaista dosta“, kaže Fata Porović predsednica Udruženja MNRO Priboj. „Time ćemo rasteretiti dosadašnji dnevni boravak, povećati broj korisnika, ali i stručnu negu i edukaciju svih članova. Lokalna samouprava nam je uvek pomagala, i zato veliko hvala Opštini i predsedniku Lazaru Rvoviću što uvek i misle i rade u našem interesu“, ističe Fata Porović i dodaje da su već u razgovorima sa donatorima oko opremanja novog prostora. „Dugujemo zahvalnost i arhitekti Harisu Zekoviću na besplatno urađenom projektu“ – kaže predsednica udruženja MNRO Priboj Fata Porović.

Povećanjem kvadrata poslovnog prostora Udruženja MNRO Priboj gotovo za duplo neće u startu značiti i toliko povećanje broja korisnika u odnosu na dosadašnji broj. Povećanja korisnika u dnevnom boravku će biti, ali se mora povećati i konfornost, ali i veća stručna pažnja, briga i edukacija, odnosno potreban će biti i brojniji stručni kadar.

Sa dograđenim prostorom Udruženje MNRO Priboj raspolagaće ukupno sa 113 m2, a predračunska vrednost gradnje u jednom nivou iznosi 2.550.000 dinara. Ponovimo, radovi će početi čim to vremenske prilike dozvole.

Pribojski Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *