Nova zgrada za Osnovnu školu „Sveti Sava“, nekadašnji „29. novembar“

Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Osnovne škole „Sveti Sava“ u Ribnici položili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem, rukovodiocem Školske uprave Kraljevo Bojanom Marinković, direktorkom škole Snežanom Madžarević. Novi objekat škole, sa fiskulturnom salom, zahvaljujući sredstvima obezbeđenim preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, biće izgrađen na mestu starog koji je porušen.

Gradonačelnik je istakao da je ovo istorijski dan za Kraljevo, istorijski dan za Ribnicu – Osnovna škola „Sveti Sava“, sagrađena davne 1965. kao privremeni objekat, 55 godina kasnije dobiće potpuno nov savremen objekat.

„Za starije učenike škola i dalje nosi naziv „29. novembar“, za nešto mlađe „Sveti Sava“, ali najvažnije je da će biti sagrađena nova zgrada, koju će pamtiti buduće generacije Ribničana. Zahvaljujem Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministru Šarčeviću, koji je, kada su mnogi sumnjali u potrebu izgradnje škole od 5.800 kvadrata, rekao da je ta škola sa jednosmenskim radom potrebna Ribnici. Ovo će biti jedna savremena škola gde će đaci u jednoj smeni obavljati nastavu, sve u skladu sa politikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, rekao je gradonačelnik istakavši da je u Ribnici počela i izgradnja stanova za snage bezbednosti, gde će ih ukupno biti 946, i izrazio nadu da će biti dovoljno đaka i za Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i za Osnovnu školu „Sveti Sava“.

dr Predreg Terzić
dr Predreg Terzić

„Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u ovom delu Srbije. Zadovoljan sam što predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ulaže ovoliko sredstava u Kraljevo“, naglasio je Terzić dodajući da će u Ribnici, u toku dana, biti otvorena i nova zdravstvena ambulanta sa ambulantom Pedijatrije, a da će nakon toga sa saradnicima obići i radove na zgradi Zavoda za javno zdravlje, što je sve „dokaz da država, predsednik i Vlada Republike Srbije snažno podržavaju dalji razvoj Kraljeva“.

Pored zgrade osnovne škole, koja će moći da primi 700 đaka, biće izrađena i fiskulturna sala sa 346 mesta, multifunkcionalni sportski teren na otvorenom sa terenima za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, uz igralište sa spravama za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta – penjalice, tobogane, sa gumenom podlogom. Škola će imati i parking, „obične“ i prilaze za osobe sa invaliditetom.

Vrednost investicije je 391.787.012 dinara sa porezom na dodatu vrednost, grad Kraljevo je snosio troškove pripreme projektno-tehničke dokumentacije, troškove rušenja postojećeg objekta i troškove adaptiranja prostora u kome će deca pohađati nastavu dok nova zgrada ne bude završena. Izvođač radova je GP „Tončev gradnja“. Rok izvođenja radova 400 kalendarskih dana.

Ministar Šarčević je istakao da je ovaj događaj od velikog značaja za naš grad i da o tome sa gradonačelnikom priča već dve godine. Kako je naveo, put ga je često vodio u Kraljevo, a u Ribnici je bio već dva puta, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, povodom digitalne učionice. Ministar je najavio da će ove godine, i pored korone i smanjenja budžeta, proces digitalizacije škola u Srbiji biti nastavljen kako bi naredna godina u potpunosti bila digitalna. On je naveo da je prethodnog dana obišao Centar za veštačku inteligenciju u obrazovanju, jedinstveni centar ne samo u Srbiji već u celoj Evropi, i najavio da će biti jedan centar u zoni Pomoravlja, jedan Vojvodini.

Prema njegovim rečima, veoma se dobro pokazao rad na daljinu, a ulažu se i napori da se uvede jednosmenski rad, kakav će biti i u kraljevačkoj OŠ „Sveti Sava“.

Mladen Šarčević i dr Predrag Terzić
Mladen Šarčević i dr Predrag Terzić

„Uvedeno je više od 70 dodatnih pedagoških sadržaja, roditelji više ne moraju da plaćaju privatne profesore, deca završe obaveze učenja u školi, imaju dovoljno sporta, uključili smo sedam velikih saveza za sada – džudo, tenis, odbojku, košarku… da sada, kada budu i ovde tereni o kakvima govorimo, deca mogu da se bave i treniranjem određenih sportova, što ne iziskuje dodatno vreme niti troškove roditelja. Osnivaju se đačke zadruge, što polako menja sliku o kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju Srbije. Zato je potrebno da škola ovde ima dovoljno kvadrata, da u startu radimo objekte koji će biti za jednosmenski rad i polako već za iduću godinu imamo još 262 osnovne škole i prvi put uvodimo skoro 80 srednjih škola u jednosmenski obogaćeni pedagoški rad i pet škola dece za posebne potrebe. U narednim godinama imaćemo svake godine dovoljno ovakvih škola dok se sve ukupno potreba gradova kao što je vaš grad ne zadovolji“, izneo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodajući:
„Trebaju nam nove moderne škole. Ne samo da zamene ove koje propadaju, koje su bile privremene, nego kad radimo, kao država, da radimo nešto što može da traje dugo. Imamo brojne objekte iz sedamdesetih-osamdesetih, što znači da se u Srbiji zidalo godišnje 70 do 80 škola. Ako je moglo tada, valjda možemo godišnje bar 10 sada, a sigurno možemo i više.“

Kako je naveo, moramo sada da imamo viziju gde to želimo da budemo narednih 10 godina, što se polako ostvaruje, kroz redovne promene, ne samo na digitalnom vidljivom delu obrazovanja, menjaju se paradigme nastave i učenja, velike su promene u svim nivoima obrazovanja.

Mladen Šarčević
Mladen Šarčević

„Napravili smo korak od sedam milja u obrazovanju Srbije kad smo pre tri godine uveli obavezno informatiku u petom razredu kao Programiranje, a u svetu tada to niko nije radio. To je bilo hrabro i pokazalo da naša deca to znaju, vole, i sad skoro sve škole imaju one male robote, dobiće i dronove, i oni to lako shvataju, to je tehnologija koju vole. Mi smo predmet koji se zove Od igračke do računara zamenili predmetom Digitalni svet, postao je obavezan, i za leto imamo obuke više od 4.000 ljudi iz domena učitelja prvog razreda. Time smo ušlu u red nekoliko najrazvijenijih evropskih zemalja”, sa zadovoljstvom je istakao ministar Mladen Šarčević prilikom posete gradu Kraljevu i polaganja kamena temeljca za savremeni objekat Osnovne škole „Sveti Sava“ u Ribnici.

INFO 24 / Foto: FB dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *