Nova Varoš i Lučani slede politiku vrha države da se radi i gradi

U poslednjih pet godina u opštinama Nova Varoš i Lučani realizovani su brojni kapitalni projekti i rešeni decenijski problemi pre svega zahvaljujući podršci države, saglasili su se u emisiji Paralela, medijske mreže Info24, predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević i zamenik predsednika opštine Lučani Miloš Jovičić. Istakli su da se posebna pažnja posvećuje izgradnji infrastrukture ključne i za razvoj turizma koji je u obe opštine prepoznat kao izuzetan potencijal.

I dok je područje opštine Nova Varoš već postalo poželjna turistička destinacija kako u Srbiji tako i inostranstvu zahvaljujući prvenstveno planini Zlatar i jezerima, u opštini Lučani se spremaju da osim svetski poznatog Sabora trubača turistima predstave i druge neiskorišćene potencijale.

Zamenik predsednika opštine Lučani Miloš Jovičić je podsetio da 60. jubilarni Sabor trubača u Guči nije održan zbog pandemije korona virusa, kao i da je neizvesno organizovanje tog festivala i ove godine, ali je naveo da su korona i prošlogodišnja kampanja Letujmo u Srbiji bili „otrežnjenje“ za lokalnu samoupravu i Turističku organizaciju Dragačevo (TOD) jer su počeli da razmišljaju o ostaloj turističkoj ponudi.

„Dragačevo je brdsko-planinski kraj, zdrava sredina, u proskeu 600 do 800 metara nadmorske visine. Imamo lepih predela, lepih mesta, veoma ozbiljan potencijal, nažalost neiskorišćen do kraja, kao što je Ovčar Banja, Rćanska pećina, jezero Goli kamen u Vučkovici, banjski potok u Ovčar Banji,  selo Dučalovići, srednjovekovni manastiri Preobraženje, Svete Trojice i manastir Sretenje  koji su deo ovčarsko- kablarskih manastira, male svete srpske gore,  uz obilje zdrave, kvalitetne hrane…“, istakao je Jovičić.

Dodao je da su započeli ozbiljnu kampanju preko TOD-a kojom prezentuju turističke potencijale Dragačeva ne samo građanima širom Srbije već i inostranstva.

„Dragačevo može da bude ozbiljna turistička destinacija u godinama koje dolaze. Mi kao lokalna samouprava ćemo maksimalno to podržati i aplicirali smo kroz dva, tri projekta kod ministarstva turizma i telekomunikacija, želim da pohvalim te ljude koji su gore, koji odlučuju, zaista su imali dosta sluha za te naše potrebe i dobili smo značajna sredstva od države, i mi ćemo ove godine krenuti sa tim projektima uređenja i banjskog potoka i Rćanske pećine i jezera Goli kamen“, naveo je Jovičić.

Prema njegovim rečima, Guča osim Sabora trubača je mesto pogodno za razvoj sportskog i rekreativnog turizma, a u toj varošici je u izgradnji i zatvoren bazen. Uz obilje pešačkih staza, u pripremi su da se rade i staze za bicikliste i kvadove.

Okosnica turizma u Novoj Varoši je planina Zlatar na kojoj godinama nisu beležena noćenja turista, ali je u poslednjih sedam, osam godina, naročito pre dve godine, ta slika drastično izmenjena, izjavio je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

„Pre početka ove pošasti (pandemija Kovida-19) mi smo stigli do preko 100.000, 120.000 noćenja u svim smeštajnim kapacitetima koje imamo. Imali bi mnogo više posetilaca kako iz Srbije tako i inostranstva, zemalja koje nas okružuju, da smo imali veći broj postelja, da smo imali veće smeštajne kapacitete“, ukazao je Vasiljević.

Razvoj turizma je od strateškog značaja za opštinu Nova Varoš, a ta oblast privrede će biti još više unapređena jer je konačno, posle deset godina, poznati RH centar na Zlataru, nekadašnji motor razvoja turizma na Balkanu,  dobio novog vlasnika uz pomoć države.

„RH centar koji je 2006. godine Vlada Republike Srbije (VRS) proglasila za vazdušnu banju i gde je lečeno preko 100.000 pacijenata od kardiovaskualrnih obolenja, uz pomoć države na našu molbu posle deset godina uspeli smo da prodamo….RH centar ima 12.300 kvadrata, 350 ležajeva i sve druge sadržaje za razvoj turizma i to je najlepša destinacija za razvoj turizma…“, kazao je Vasiljević izrazivši očekivanje da će novi vlasnik već sledeće godine adaptirati objekat.

Istako je da cena placeva na Zaltaru stalno raste i da su u prvoj zoni, oko hotela Panorama, svi prodati.

„Sada se bavimo razvijanjem infrastukture u drugoj zoni Zlatara. Uradili smo projekat za izgradnju kanalizacije i dobili podršku države tačnije ministarstva privrede, a ukupna vrednost projekta je 51.600.000 dinara. Od toga smo mi kao lokalna samouprava izdvojili 8,5 miliona dinara, a 43 miliona dinara minsitarstvo privrede. Hvala im na tome, sada raspisujemo javne nabavke i letos radimo tu infrastrukturu u drugoj zoni Zlatara“, rekao je Vasiljević.

Govoreći o izgradnji i obnovi infrastrukturnih objekata na području opštine Lučani, zamenik predsednika opštine Miloš Jovičić je rekao da su pre dve godine završili kompletan projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u naseljenom mestu Lučani sa magistralnim vodom Lučani-Puhovo.

„Mi smo imali načelnu saglasnost odnosno odobrenje Kancelarije za urpavljanje javnim ulaganjima prošle godine, malo pre nego u ovo doba. Nažalost, zbog dobro pozante situacije taj projekat je odložen. To je zaista kapitalni projekat vrednosti 500 miliona dinara i  to je nešto što se radi jednom u 50 godina. Nismo tu stali, mi smo započeli pre dve godine i projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u naseljenom mestu Guča i to je sada u nekoj završnoj fazi tako da sam siguran kada se budu stvorili uslovi, pre svega mislim na epidemiološku situaciju, da ćemo mi zajedno u saradnji sa VRS uraditi rekonstrukciju kompletne vodovodne i kanalizacione mreže i u Guči i u Lučanima“, izajvio je Jovičić napomenuvši da je projektom predviđeno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – dva u Lučanima i tri u Guči.

Time bi Lučani postali jedna od retkih malih sredina u Srbiji koja u sklopu kanalizacione mreže ima i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime bi Dragačevo postalo prava ekološka oaza, ocenio je Jovičić.

Predsenik opštine Nova Varoš Vasiljević je podsetio da je u toj opštini u poslednjih pet godina urađeno više nego decenijama unazad.

Naveo je da su konačno stvoreni uslovi za polaganje vozačkog ispita, da je vatrogasna služba dobila savremeno vozilo vredno 250.000 evra od Valde Srbije, podsetivši da je do tada korišćeno vozilo staro 50 godina.

 „Izgradili smo u protekle četiri godine 100 kilometara lokalnih puteva i savremeni trg u centru grada koji nas je koštao 60 miliona dinara, uz pomoć ministarstva privrede sa 20 miliona dinara…Ove godine završavamo put koji je žila kucavica Nove Varoši, a to je put koji se odvaja od magistralnog puta  prema našem Zlataru u dužini od jednog kilometra. Vrednost tog puta je 115 miliona dinara ili milion erva i tu nam pomaže Vlada Srbije i ove godine put će biti završen…iz milošte to parče puta mi zovem auto- put…Bog i priroda podarili su ono što možda nisu mnogim drugim opštinama i mi to samo treba da iskoristimo ali ne smemo da dozvolimo da se to upropasti“, kazao je Vasiljević.

I jedan i drugi sagovornik su istakli ulogu državnog vrha u ravnomernom razvoju svih delova Srbije pa i Nove Varoši i Lučana.

„Radi se u celoj Srbiji i politika državnog vrha nama daje tu slobodu da mi možemo naše budžete da relaksiramo, da mi možemo nešto da palniramo. Sama državan politika je takva da se dosta radi i dosta gradi i naša obaveza kao lokalne samouprave je upravo ta da sledimo  tu politku  koja se vodi sa vrha države, a koja je moramo priznati i mi kao funkcioneri i svi naši sugrađani jako dobra i povoljna po sve građane Srbije“, naglasio je Jovičić rekavši da je opština Lučani 2019. godine kroz razne projekte od VRS dobila milijardu 300 miliona dinara, što je iznos od dva godišnja budžeta opštine Lučani.

„Za dve godine je urađeno je preko 100km puteva što opštinskih puteva prvog i drugog reda što seoskih nekategorisanih puteva. Preko 80% vrednosti tih radova je finansiralo Javno preduzeće Putevi Srbije“, precizirao je Jovičić dodavši da je uz pomoć države rekonstruisana Srednja škola „Dragačevo“ u Guči, utrošeni milioni evra na rekonstrukciju vodotokova drugog reda,  izgrađen bedem u naseljenom mestu Lučani čime su kompeltna industrijska zona i naseljeno mesto Lučani zaštićeni od velikih poplava.

Ulaganja države u relizaciju tih kapitalnih projekata, naglasio je Jovičić, omogućilo je da se iz lokalnog budžeta poveća iznos namenjen za poljorpivredu sa 16 na 45 miliona dinara, upotrebe sredstva za sistem asfaltiranja  2:1, da se odvoje veća sredstva za škole, vrtiće i drugo.

„Mi iz malih lokalnih sredina ne bi mogli da napravimo ništa da nije kapitalnih projekata od VRS i svih minitsarstava. Mi smo isto 2019. godine napravili čudo, pravi podvig u našoj opštini zahvaljujući dobrim projektima. Imali smo budžet od 800 miliona dinara i dobili kroz projektna finansiranja milijardu i 300 miliona dinara od države. Nastavićemo sa takvom saradnjom i za sve te projekte bilo je potrebno učešće opštine. Zato štedimo kako bi nam projekti prošli…“, poručio je predsednik opštine Nova Varoš navodeći primer rekonstukcije osnovne škole, najveće investicije u poslednjih pola veka u Novoj Varoši od četiri miliona evra.

Nova Varoš će takođe dobiti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koji finansira resorno ministarstvo, a gradiće se i transfer stanica za smeće koju će korsititi nekoliko susednih opština. Predstoji i rekonstrukcija kružnog toka za koji je urađen projekat i obezbeđen novac iz JP Putevi Srbije.

/INFO24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *