Nova SOS telefonska linija za psihosocijalnu podršku zaposlenima u prosveti, roditeljima i učenicima

SOS telefonska linija 0800-200-201 za psihosocijalnu podršku zaposlenima u prosveti, roditeljima i učenicima

Od danas, 23. marta 2020. godine počinje sa radom SOS telefonska linija 0800-200-201 za psihosocijalnu podršku zaposlenima u prosveti, roditeljima i učenicima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zbog nastale situacije izvršilo prenamenu SOS linije, a ova linija je u redovnim uslovima imala funkciju prijave nasilja u školama i podršku učenicima, a sada je u funkciji podrške za prevenciju i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja koje je posledica epidemiološke krize.

Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201.

Dežurstva na telefonu su organizovana svakog radnog dana u periodu od 9-14 časova.

Ukupan broj dežurnih savetnika, psihologa i pedagoga, je 22, a savetnici se rotiraju svakog radnog dana. Savetnici imaju instrukcije za upućivanje korisnika, kada postoji potreba, na linije Ministarstva zdravlja, Linije za prevenciju suicida i posebne linije za roditelje i decu do 18 godina Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu.

Odsek za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, odnosno zaposleni zaduženi za zaštitu od nasilja u vreme rada telefona pružaju podršku i superviziju savetnicima, prate raspored i pokrivenost linije i zaduženi su za kontakt sa operaterom ukoliko za to bude potrebe.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *