Nova škola u Leštanima do 1. septembra

Nova škola u naselju Leštane trebala bi da bude završena do početka školske godine, u septembru, rekao gradonačelnik Radojičić koji je obišao radove.

Prezadovoljan sam viđenim, jer radovi teku po planu i rokovi će po svemu sudeći biti ispoštovani. Jedan od razloga današnjeg obilaska bila je namera da iskontrolišem situaciju na terenu. Naime, u nekom trenutku, nakon monitoringa manje-više svih velikih radova u gradu, moramo da zaključimo koji izvođači posao obavljaju kvalitetno uz poštovanje rokova, a koji se ne pridržavaju ugovorenih obaveza – naglasio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da svoj deci sa teritorije Beograda budu obezbeđeni dobri uslovi za školovanje i odrastanje.

Ako deca imaju adekvatne uslove, i roditelji su motivisaniji da svoju i budućnost svoje dece grade u Beogradu i Srbiji, umesto da razmišljaju o emigraciji – rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je dodao da se ova škola nalazila u neuslovnom montažnom objektu izgrađenom 1979. godine, a da je sada izvesno da će nova zgrada biti završena do početka sledeće školske godine.

Nova osnovna škola u naselju Leštane prostiraće se na 5.500 kvadratnih metara, a vrednost radova je oko 550 miliona dinara. Školu će pohađati 1.500 mališana, a posao se realizuje uz pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Objekte poput ovog moramo da gradimo u svim beogradskim opštinama, jer je ravnomerni razvoj, kako centralnih, tako i rubnih opština, jedan od prioriteta Grada Beograda. Trebalo bi pomenuti da se trenutno radi na prikupljanju dokumentacije za početak izgradnje ogranka Doma zdravlja Grocka u Vinči, nedaleko od ove škole, a plan je da se sa radovima započne u drugoj polovini godine. Osim toga, u planu je izgradnja još dve zdravstvene stanice u ovoj opštini – naveo je gradonačelnik.

Kada je novi objekat osnovne škole u naselju Leštane u pitanju, naveo je Radojičić, naglašavam da se vodi računa o energetskoj efikasnosti, što je veoma važno u vreme klimatskih promena i sve veće potrebe za očuvanjem i zaštitom životne sredine.

Da se u Grockoj vodi računa o zaštiti životne sredine govori i podatak da kompanija „Eko Grocka”, nastala kroz javno-privatno partnerstvo, stanovništvu konstantno deli kante za separaciju otpada, što je veoma važno jer podiže svest o važnosti reciklaže. Sa građanima sam imao prijatne razgovore o svemu što još uvek nedostaje, ali sam siguran da ovu opštinu, koja ima ogromne potencijale, očekuje sjajna budućnost – zaključio je Radojičić i dodao da bi u narednom periodu na teritoriji grada trebala da usledi rekonstrukcija još 20 škola, što će dodatno unaprediti obrazovni sistem Beograda.

Posetu ovom kraju gradonačelnik je iskoristio i za razgovor sa građanima. Tom prilikom upoznao je Tomislava Lukića (82) koji se Radojičiću pohvalio pokazavši mu drvo koje je zasadio 1948. godine.

Gradonačelnik nije krio svoje oduševljenje ovom zanimljivom pričom vrednog Gorčanina ističući da svaki građanin Beograda treba da se ugleda na njega i posadi bar jedno stablo. On ističe da gospodin Lukić može biti ponosan jer je njegovo drvo doživelo 72 godine i postalo simbol ovog dvorišta, a krasiće i novu školu koja je u fazi izgradnje.

Radojičić se još jednom zahvalio Tomislavu i poželeo mu puno zdravlja i da proslavi stogodišnjicu stabla.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović zahvalila je gradonačelniku na poseti i rekla da Grad, kao i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, posvećuju puno pažnje opštini na čijem je čelu.

Grad je podržao naše aktivnosti vezane za rušenje starog objekta osnovne škole u naselju Leštane, koji zaista nije pružao adekvatne uslove za školovanje osnovaca iz naše opštine. Severni deo naše opštine, koji se „naslanja” na opštinu Zvezdara, nema trend smanjenja broja stanovnika i jasno je da će novi objekat osnovne škole biti dodatni poticaj po tom pitanju – rekla je Živadinka Avramović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *